Forum platformy nc+ :: forum HD

Wróć   Forum platformy nc+ :: forum HD > nc+ > Archiwum > Archiwum n > wasze propozycje

wasze propozycje Archiwum

 
 
Narzędzia wątku
  #1  
Stary 2013-06-10, 19:44
herbi87 jest offline
junior
Rejestracja: 06 2013
Postów: 5
herbi87 is an unknown quantity at this point
Domyślnie multiroom a livebox

Witam!
Planuję założyć multiroom standard hd. Mam już nawet dekodery (2 białe i jeden czarny). Miałem w planie połączyć to przez kabel ethernet, ale troszkę oszpeci mi to dom (jeden dekoder będzie na parterze, dwa na piętrze). Wiem, że można to polączyć przez wi-fi, nie wiem tylko czy mogę do tego celu wykorzystać livebox z TP (Sagem Fast 3202). Wiem, że musiałbym wtedy dokupić 3 access pointy. Planuję takie: TP-LINK TL-WR702N. Czy to wszystko zadziała? Nie chcę kupić tych ap, żeby przekonać się, żę nie... Będę wdzięczny za fachową pomoc.
  #2  
Stary 2013-06-10, 20:22
ZILLION jest offline
Member
Rejestracja: 03 2013
Miasto: Kraków
Postów: 271
ZILLION is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Miałem liveboxa z TP i powiem szczerze może być cieżko. Przede wszystkim sprawdź na jakimś urządzeniu z WiFi jak wygląda zasięg w miejscu gdzie będą APki. Z doświadczenia wiem, że livebox 1.1 ma nienajlepsze WiFi i może zrywać połączenie. Jak będziesz testował to sprawdź we właściwościach jaką prędkość ma połączenie i czy podczas pobierania plików nie ma przerw w połączeniu. To tak na początek...
  #3  
Stary 2013-06-10, 20:34
herbi87 jest offline
junior
Rejestracja: 06 2013
Postów: 5
herbi87 is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Z zasięgiem nie ma problemów. Livebox jest na piętrze, a na parterze na laptopie zasięg był prawie pełny. Mogłem nawet grać przez internet bez większego opóźnienia.
  #4  
Stary 2013-06-10, 20:47
ZILLION jest offline
Member
Rejestracja: 03 2013
Miasto: Kraków
Postów: 271
ZILLION is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Ok skoro zasięg jest ok to myślę że powinno śmigać bez problemu. Martwi mnie tylko to że te APki maja wbudowane anteny co może troche ograniczyć zasięg... Zestawienie tego z LB nie powinno sprawić Ci trudności...
  #5  
Stary 2013-06-10, 22:05
herbi87 jest offline
junior
Rejestracja: 06 2013
Postów: 5
herbi87 is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Problem w tym, ze gdzies na innym forum wyczytalem, ze ten ap nie dziala z liveboxem w tej wersji. Chcialem sie upwenic... (czy moge podac linka?)
  #6  
Stary 2013-06-18, 17:48
herbi87 jest offline
junior
Rejestracja: 06 2013
Postów: 5
herbi87 is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Cytat:
napisał(a) ZILLION Zobacz post
Ok skoro zasięg jest ok to myślę że powinno śmigać bez problemu. Martwi mnie tylko to że te APki maja wbudowane anteny co może troche ograniczyć zasięg... Zestawienie tego z LB nie powinno sprawić Ci trudności...
Sprzęt dotarł, ale mam problemy z ustawieniem tego wszystkiego. Aktualnie czarny dekoder nie wykrywa liveboxa. Nie wiem czy poprawnie ustawiłem wszystko zmieniając tryb pracy na Client. Korzystając z tego poradnika dotarłem do ustawienia zabezpieczeń. Nie wiem co mam ustawić w kroku czwartym w polach: region (zostawić USA, czy zmienić na Polska), security options (WEP, ale nie wiem czy hex czy ascii), Wep key index i authentication type. Wchodząc w opcje dekodera w zakładkę sieć po naciśnięciu automatyczna konfiguracja pojawia się komunikat, że wykryto sieć LAN, ale nie można podłączyć do internetu. Czy można dekoder skonfigurować ręcznie? Jeśli tak to jak? Nie wiem jak mam to ugryźć. Bardzo proszę o pomoc.
  #7  
Stary 2013-06-19, 16:05
ZILLION jest offline
Member
Rejestracja: 03 2013
Miasto: Kraków
Postów: 271
ZILLION is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Cytat:
napisał(a) herbi87 Zobacz post
Sprzęt dotarł, ale mam problemy z ustawieniem tego wszystkiego. Aktualnie czarny dekoder nie wykrywa liveboxa. Nie wiem czy poprawnie ustawiłem wszystko zmieniając tryb pracy na Client. Korzystając z tego poradnika dotarłem do ustawienia zabezpieczeń. Nie wiem co mam ustawić w kroku czwartym w polach: region (zostawić USA, czy zmienić na Polska), security options (WEP, ale nie wiem czy hex czy ascii), Wep key index i authentication type. Wchodząc w opcje dekodera w zakładkę sieć po naciśnięciu automatyczna konfiguracja pojawia się komunikat, że wykryto sieć LAN, ale nie można podłączyć do internetu. Czy można dekoder skonfigurować ręcznie? Jeśli tak to jak? Nie wiem jak mam to ugryźć. Bardzo proszę o pomoc.
Zabezpieczenia wpisujesz takie jak masz ustawione na WiFi LiveBox'a Region oczywiście POLSKA!
  #8  
Stary 2013-06-21, 11:29
herbi87 jest offline
junior
Rejestracja: 06 2013
Postów: 5
herbi87 is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Udało mi się rozwiązać problem. Miałem źle skonfigurowane AP. Temat do zamknięcia. Dziękuje za chęć pomocy.
  #9  
Stary 2013-06-21, 12:02
Paweł_nc+ jest offline
nc+ przedstawiciel
Rejestracja: 06 2012
Paweł_nc+ has a reputation beyond reputePaweł_nc+ has a reputation beyond reputePaweł_nc+ has a reputation beyond reputePaweł_nc+ has a reputation beyond reputePaweł_nc+ has a reputation beyond reputePaweł_nc+ has a reputation beyond reputePaweł_nc+ has a reputation beyond reputePaweł_nc+ has a reputation beyond reputePaweł_nc+ has a reputation beyond reputePaweł_nc+ has a reputation beyond reputePaweł_nc+ has a reputation beyond repute
Domyślnie

Zatem zamykam.
__________________
Jeżeli potrzebujesz pomocy moderatora\przedstawiciela_nc+, zachęcamy do kontaktu poprzez skrzynkę e-mail doradca@info2.ncplus.com.pl. W treści opisz problem a także podaj dane do weryfikacji (numer umowy/Abonenta lub PESEL oraz imię i nazwisko właściciela kontraktu). Z kolei w temacie wiadomości wpisz swój nick. Dołożymy wszelkich starań, abyś otrzymał odpowiedź najszybciej jak to tylko możliwe.
Pamiętaj koniecznie o zachowaniu ciągłości korespondencji!
 

Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Włączony
EmotikonkiWłączony
[IMG] kod jest Włączony
Kod HTML jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:06.


Powered by vBulletin. Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
X ZAMKNIJ

Serwis ncplus.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies), czyli małych plików umieszczanych na komputerze użytkownika, podczas przeglądania stron www. Ciasteczka używane są do zapisywania informacji w celach reklamowych oraz funkcjonalnych (zapamiętywane są niektóre akcje użytkowników, jak np. zamknięcie okienka promocji wewnętrznej) - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. WIĘCEJ>