Forum platformy nc+ :: forum HD

Wróć   Forum platformy nc+ :: forum HD > nc+ > Archiwum > Archiwum n > n sprzęt i n usługi

n sprzęt i n usługi Archiwum

 
 
Narzędzia wątku
  #1  
Stary 2012-09-27, 15:22
kozlos jest offline
junior
Rejestracja: 09 2012
Postów: 19
kozlos is an unknown quantity at this point
Domyślnie Podlaczenie WIFI dekodera do internetu

Witam

Dopiero co zakupilem eNke. Chcialbym podlaczyc swoj "turbodekoder" do internetu za pomoca WIFI (przewodowo odpada, router jest w pokoju pode mna - za duzo ciagniecia kabli).

Mam jakis tam router TP link'a. Pytanie : Czy warto kupic AP Netgear dostepny na stronie/ w sklepie n.pl ?? Czy smialo mozna wziac jakis tanszy zamiennik ?? Prosze o podawanie konkretnych modeli.

Dodam, ze internet to Neostrada = Dynamiczne IP. Zalezy mi na jak najmniej problemowej instalacji tego wszystkiego. Do komputera, a raczej do WIFI raz sa podlaczone 2 komputery, a raz 5 - nie wiem jak to jest z tym IP, bo dekoder chyba automatycznie nie przyjmuje/nie zmienia go, po zmianie przez router.

Dziekuje za pomoc.
  #2  
Stary 2012-09-27, 16:44
Awatar abidabi
abidabi jest offline
Senior
Rejestracja: 08 2011
abidabi has a reputation beyond reputeabidabi has a reputation beyond reputeabidabi has a reputation beyond reputeabidabi has a reputation beyond reputeabidabi has a reputation beyond reputeabidabi has a reputation beyond reputeabidabi has a reputation beyond reputeabidabi has a reputation beyond reputeabidabi has a reputation beyond reputeabidabi has a reputation beyond reputeabidabi has a reputation beyond repute
Domyślnie

Cytat:
napisał(a) kozlos Zobacz post
Witam

Dopiero co zakupilem eNke. Chcialbym podlaczyc swoj "turbodekoder" do internetu za pomoca WIFI (przewodowo odpada, router jest w pokoju pode mna - za duzo ciagniecia kabli).

Mam jakis tam router TP link'a. Pytanie : Czy warto kupic AP Netgear dostepny na stronie/ w sklepie n.pl ?? Czy smialo mozna wziac jakis tanszy zamiennik ?? Prosze o podawanie konkretnych modeli.

Dodam, ze internet to Neostrada = Dynamiczne IP. Zalezy mi na jak najmniej problemowej instalacji tego wszystkiego. Do komputera, a raczej do WIFI raz sa podlaczone 2 komputery, a raz 5 - nie wiem jak to jest z tym IP, bo dekoder chyba automatycznie nie przyjmuje/nie zmienia go, po zmianie przez router.

Dziekuje za pomoc.
Jak masz neostradę to masz i modem. Wystarczy że wejdziesz w opcje dekodera i połącz bezprzewodowo i to wszystko o ile dekoder posiada wifi. W razie problemów z IP wyłącz z sieci modem i włącz.
__________________
Uwolnić listę kanałów w N-boxie
  #3  
Stary 2012-09-27, 17:45
kozlos jest offline
junior
Rejestracja: 09 2012
Postów: 19
kozlos is an unknown quantity at this point
Domyślnie

No wlasnie chodzi o to, ze dekoder nie posiada WIFI, dlatego konieczne bedzie zastosowanie acces point'u. W sklepie eNki jest takowy za 120zl , ale moze wystarczy kupic zwykly (np tez tplink) AP, ktorego koszt np wynosi 70 zl - 50 zl w kieszeni.

Tylko jak to z pozniejsza konfiguracja...
  #4  
Stary 2012-10-03, 13:59
uzyszkodnik jest offline
Senior
Rejestracja: 07 2011
Postów: 911
uzyszkodnik is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Musi działać w trybie AP-Client. Sam AP nie wystarczy...
  #5  
Stary 2012-10-03, 16:11
kozlos jest offline
junior
Rejestracja: 09 2012
Postów: 19
kozlos is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Witam

Zakupilem AP dzialajcy w trybie klient TP Link WA801ND.

Nie mam pojecia jak go skonfigurowac, tzn nie potrafie wejsc nawet na strone konfiguracyjna mimo tego, iz robie (tak mi sie wydaje) wszystko zgodnie z instrukcja.

Bardzo prosze o pomoc, jak dziecku najlepiej
  #6  
Stary 2012-11-17, 01:12
manfred jest offline
Senior
Rejestracja: 09 2008
Postów: 327
manfred is an unknown quantity at this point
Domyślnie

I co udało sie?
  #7  
Stary 2012-11-22, 20:24
Awatar Joti
Joti jest offline
junior
Rejestracja: 01 2011
Miasto: Gdynia
Postów: 3
Joti is an unknown quantity at this point
Domyślnie Podłaczenie dekodera do internetu poprzez Liveplugi...

Witam,
w zasadzie czytałem prawie wszystkie wpisy i nigdzie nie zauważyłem problemów związanych z konfiguracją liveboxa 2 z nbox-em. Otóż, mam problem z wi-fi z dekodera n-ki do Liveboxa. Zakupiłem wcześniej TP-Linka TL-WA701ND i próbowałem go skonfigurować wg. instrukcji ( w opcji most) Działał połowicznie tzn. nie miałem You Tube i strasznie ciężko chodził ( długo się łączył ) itp, na zewnątrz nie widział dekoder internetu ( przy próbie polecenia nagrywania przez komputer). Oddałem go ! Czytałem na różnych forach , że można zainstalować liveplugi devolo zakupione w Orange ( TP) i podłączyć do gniazdek elektrycznych oraz za pomocą kabla ethernet do nboxa i liveboxa. Mam domek dosyć duży, więc muszę skorzystać z opcji wi-fi. Być może jest to sposób? Napiszcie mi jak to wszystko chodzi, jeśli ktoś posiada takie doświadczenie koniecznie z nboxem! Sprawdziłem również wszystkie fazy u mnie w domu i w tym przypadku liveboxa, dekoder i telewizor oraz komputer będę miał na tej samej. Napiszcie mi proszę o poszczególnych krokach , co powinienem zrobić!
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź!
__________________
JI czyli JOTI
  #8  
Stary 2012-11-24, 11:39
Awatar Joti
Joti jest offline
junior
Rejestracja: 01 2011
Miasto: Gdynia
Postów: 3
Joti is an unknown quantity at this point
Smile Podłączenie Liveboxa2 do dekodera nbox HD Turbo

Cytat:
napisał(a) Joti Zobacz post
Witam,
w zasadzie czytałem prawie wszystkie wpisy i nigdzie nie zauważyłem problemów związanych z konfiguracją liveboxa 2 z nbox-em. Otóż, mam problem z wi-fi z dekodera n-ki do Liveboxa. Zakupiłem wcześniej TP-Linka TL-WA701ND i próbowałem go skonfigurować wg. instrukcji ( w opcji most) Działał połowicznie tzn. nie miałem You Tube i strasznie ciężko chodził ( długo się łączył ) itp, na zewnątrz nie widział dekoder internetu ( przy próbie polecenia nagrywania przez komputer). Oddałem go ! Czytałem na różnych forach , że można zainstalować liveplugi devolo zakupione w Orange ( TP) i podłączyć do gniazdek elektrycznych oraz za pomocą kabla ethernet do nboxa i liveboxa. Mam domek dosyć duży, więc muszę skorzystać z opcji wi-fi. Być może jest to sposób? Napiszcie mi jak to wszystko chodzi, jeśli ktoś posiada takie doświadczenie koniecznie z nboxem! Sprawdziłem również wszystkie fazy u mnie w domu i w tym przypadku liveboxa, dekoder i telewizor oraz komputer będę miał na tej samej. Napiszcie mi proszę o poszczególnych krokach , co powinienem zrobić!
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź!
Witam wszystkich użytkowników, którzy mają ten problem!
Udało mi się go rozwiązać! Zakupiłem w TP Orange parę Homeplugów ( Liveplugów) firmy Lea ( jest to nowa oferta ). Modemów tych w ogóle już się nie konfiguruje ze sobą, ponieważ są już sparowane. Włącza się je tylko do gniazdek elektrycznych zlokalizowanych obok Liveboxa i nboxa. Kabelkami ethernetowymi, które są w zestawie podłącza się kolejno do urządzeń. Do Liveboxa pod port zielony lub czerwony lub biały ( tylko nie żółty- rezerwacja dla dekodera Orange). Do nboxa pod wyjście ethernetowe. Po upływie kilkunastu sekund te liveplugi widzą siebie ( świecą się obie diody w obu modemach). Po tej operacji wchodzisz do nboxa i konfigurujesz sieć ( setup, narzędzia, ustawienia, sieć, konfiguracja automatyczna) Po kilku sekundach dochodzi do konfiguracji automatycznej i wszystko gra!!!
Liveplugi Lea są o tyle dobre , że posiadają po 2 wejścia ethernetowe, czyli można jeszcze je wykorzystać do innej pary urządzeń ( drugi dekoder, drukarka, komputer itp), brak potrzeby parowania tak jak w przypadku Devolo, niska cena ( 99 zł za parę wraz z kabelkami sieciowymi) oraz doskonałość funkcjonalności ( internet nie "zrywa" itp) Bardzo niskie zużycie energii ( tylko 1 W ). Uwaga! Gniazda elektryczne wykorzystywane do tych połączeń muszą być na tej samej fazie, ale to nie jest problem, każdy kto się zna trochę na elektryce poradzi sobie z tym bez większych problemów
Jeśli ktoś będzie miał jakiekolwiek problemy z podłączeniem tego typu to proszę do mnie "jak w dym" , a pomogę!
__________________
JI czyli JOTI

Ostatnio edytowane przez Joti : 2012-11-24 - 11:42
  #9  
Stary 2012-12-10, 00:24
greg78 jest offline
junior
Rejestracja: 12 2011
Postów: 7
greg78 is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Witam, czy można podłączyć jako AP jeden z wymienionych routerów -LINKSYS WAG54G2 LUB TP-LINK TD-W895ND? nie mam możliwości podłączenia liveboxa do dekodera

proszę o pomoc
  #10  
Stary 2012-12-10, 15:40
dexu jest offline
Senior
Rejestracja: 11 2006
dexu has a reputation beyond reputedexu has a reputation beyond reputedexu has a reputation beyond reputedexu has a reputation beyond reputedexu has a reputation beyond reputedexu has a reputation beyond reputedexu has a reputation beyond reputedexu has a reputation beyond reputedexu has a reputation beyond reputedexu has a reputation beyond reputedexu has a reputation beyond repute
Domyślnie

Jesli livebox ma wifi, to mozna.
Ew. przejzyj konfiguracje, czy nie ma filtrowania mac adresow.
Kilka razy ustawialem taka konfiguracje adapter wifi + livebox.
Dziala


Pozdr.
 

Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Włączony
EmotikonkiWłączony
[IMG] kod jest Włączony
Kod HTML jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:06.


Powered by vBulletin. Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
X ZAMKNIJ

Serwis ncplus.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies), czyli małych plików umieszczanych na komputerze użytkownika, podczas przeglądania stron www. Ciasteczka używane są do zapisywania informacji w celach reklamowych oraz funkcjonalnych (zapamiętywane są niektóre akcje użytkowników, jak np. zamknięcie okienka promocji wewnętrznej) - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. WIĘCEJ>