Forum platformy nc+ :: forum HD

Wróć   Forum platformy nc+ :: forum HD > nc+ > Archiwum > Archiwum n > n sprzęt i n usługi

n sprzęt i n usługi Archiwum

 
 
Narzędzia wątku
  #1  
Stary 2007-05-14, 23:09
joshrob jest offline
junior
Rejestracja: 04 2007
Postów: 17
joshrob is just really nicejoshrob is just really nicejoshrob is just really nicejoshrob is just really nicejoshrob is just really nice
Domyślnie magia tv cyfrowej?

witam,

mam nboxa, telewizor samsung lcd, kupiony w grudniu, jeden z kompatybilnych modeli, bo przez lacze HDMI dziala (poza dzwiekiem oczywiscie) bezproblemowo.

i tak ogladam sobie teraz tvn meteo i sie zastanawiem, czego ten obraz jest rozciagniety tak jakos... no i wychodzi na to, ze dlatego, bo to obraz w formacie 4:3 jest.

pytam sie, dlaczego?

w czym, jak wlasnie nie w automatycznym wykrywaniu sprzetu i dostrajaniu rozdzielczosci/formatu obrazu (a przez HDMI na pewno dekoder takie inormacje od telewizora moze pobrac) polega odmiennosc, lepszosc, magia powiedzialbym nawet telewizji cyfrowej? no w czym?
bo jakos caly czas musze przelaczac format obrazu, a to w dekoderze, a to w telewizorze. czy ja cos nie wiem? nie umiem? czy to po prostu kolejna... tandeta jest?
  #2  
Stary 2007-05-14, 23:30
jareek jest offline
junior
Rejestracja: 04 2007
Miasto: Olsztyn
Postów: 16
jareek is a splendid one to beholdjareek is a splendid one to behold
Domyślnie

co w dekoderze musisz przestawic?
ja mam ciagla ustawione 1080i i jak raz to ustawilem tak nic wiecej w nbox nie ruszalem

co do formatu 4:3 tvn meteo to jak jest taki obraz to na tv sa paski po bokach, jak jest kanal z hd to automatycznie obraz jest na calym ekranie. Jedyne co to jak jest 4:3 to sobie moge rozciagnac lub zoomowac w tv, jezeli autoamtycznie by sie obraz rozciagal to niektorym by to nie pasowalo
__________________
TV: SONY KDL-32V2500 32" (BRAVIA Engine)
KD: amplituner PANASONIC SA-HE100 + zestaw JAMO
[HDMI + S/PDIF]
n-box HDTV - hity filmowe, sport i motoryzacja, kultura nauka świat
  #3  
Stary 2007-05-15, 11:06
joshrob jest offline
junior
Rejestracja: 04 2007
Postów: 17
joshrob is just really nicejoshrob is just really nicejoshrob is just really nicejoshrob is just really nicejoshrob is just really nice
Domyślnie

Cytat:
napisał(a) jareek Zobacz post
co w dekoderze musisz przestawic?
ja mam ciagla ustawione 1080i i jak raz to ustawilem tak nic wiecej w nbox nie ruszalem

co do formatu 4:3 tvn meteo to jak jest taki obraz to na tv sa paski po bokach, jak jest kanal z hd to automatycznie obraz jest na calym ekranie. Jedyne co to jak jest 4:3 to sobie moge rozciagnac lub zoomowac w tv, jezeli autoamtycznie by sie obraz rozciagal to niektorym by to nie pasowalo
widac chyba zbyt wiele filmow SF sie naogladalem w dziecinstwie. skoro to telewizja _cyfrowa_, spodziewalem sie autamatycznego wyboru formatu odbieranego kanalu. mam tv 4:3, dekoder nadaje do tv sygnal 4:3. mam tv 16:9 dekoder nadaje obraz do tv w formacie 16:9. bez zadnego rozciagania czy powiekszania, po prostu 16:9.
  #4  
Stary 2007-05-15, 11:16
Awatar zyga
zyga jest offline
Senior
Rejestracja: 11 2006
Miasto: wielkopolska
Postów: 1 497
zyga has a reputation beyond reputezyga has a reputation beyond reputezyga has a reputation beyond reputezyga has a reputation beyond reputezyga has a reputation beyond reputezyga has a reputation beyond reputezyga has a reputation beyond reputezyga has a reputation beyond reputezyga has a reputation beyond reputezyga has a reputation beyond reputezyga has a reputation beyond repute
Domyślnie

A jak oczekujesz? Obraz o szerokości np. 30 cm (4:3), żeby był wyświetlany w formacie 16:9 musi być rozciągnięty, a co za tym jest możliwość wystąpienia tzw. efektu grubasów. Namaluj coś na gumie o szerokości 5 cm, a później rozciągnij na 10 cm. Efekt podobny To taki swojski przykład.
  #5  
Stary 2007-05-15, 13:45
Awatar Jarosław K.
Jarosław K. jest offline
Senior
Rejestracja: 11 2006
Postów: 15 329
Jarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond repute
Domyślnie

Cytat:
napisał(a) joshrob Zobacz post
widac chyba zbyt wiele filmow SF sie naogladalem w dziecinstwie. skoro to telewizja _cyfrowa_, spodziewalem sie autamatycznego wyboru formatu odbieranego kanalu. mam tv 4:3, dekoder nadaje do tv sygnal 4:3. mam tv 16:9 dekoder nadaje obraz do tv w formacie 16:9. bez zadnego rozciagania czy powiekszania, po prostu 16:9.
Ustawiłeś w menu SETUP->TELEWIZOR, że masz panoramiczny?
  #6  
Stary 2007-05-16, 11:52
joshrob jest offline
junior
Rejestracja: 04 2007
Postów: 17
joshrob is just really nicejoshrob is just really nicejoshrob is just really nicejoshrob is just really nicejoshrob is just really nice
Domyślnie

@ zyga00:
w telewizji _cyfrowej_ spodziewalem sie rownoleglego nadawania kilku "sciezek" obrazu i nadawania do telewizora "sciezki" adekwatnej do jego formatu. nie mowie tu o starych filmach, bo to oczywiste (choc i tak nie zawsze) ze sa nagrane w 4:3, jednak nowe produkcje...

@Jarosław K.:
Tak, panoramiczy.
  #7  
Stary 2007-05-16, 20:45
Awatar Jarosław K.
Jarosław K. jest offline
Senior
Rejestracja: 11 2006
Postów: 15 329
Jarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond repute
Domyślnie

Cytat:
napisał(a) joshrob Zobacz post
@ zyga00:
w telewizji _cyfrowej_ spodziewalem sie rownoleglego nadawania kilku "sciezek" obrazu i nadawania do telewizora "sciezki" adekwatnej do jego formatu. nie mowie tu o starych filmach, bo to oczywiste (choc i tak nie zawsze) ze sa nagrane w 4:3, jednak nowe produkcje...
Oczywiście czegoś takiego nie ma (i na pewno nie będzie - to by było straszne marnotrawienie miejsca na transponderze).
  #8  
Stary 2007-05-29, 23:25
joshrob jest offline
junior
Rejestracja: 04 2007
Postów: 17
joshrob is just really nicejoshrob is just really nicejoshrob is just really nicejoshrob is just really nicejoshrob is just really nice
Domyślnie

Cytat:
napisał(a) Jarosław K. Zobacz post
Oczywiście czegoś takiego nie ma (i na pewno nie będzie - to by było straszne marnotrawienie miejsca na transponderze).
witam,

pozwole sobie kontynuowac ten watek, gdyz dzis wlasnie znow calosc przyszla mi na mysl.

standardowy obraz w PAL to niecale 800x600, full hd to okolo 1900x1000, co powierzchniowo daje ponad 4krotnie wieksza ilosc pikseli w obrazie hd. nie rozumiem wiec dlaczego twierdzisz ze jednoczesne nadawanie standardowego obrazu w formacie 4:3 i 16:9 byloby marnotrawstwem miejsca na transponderze. w domysle przeciez (bo za kilka lat chyba nie tylko 3 kanaly na krzyz w n'ce beda nadawane w HD) wszystkie, a przynajmniej znaczna wiekszosc kanalow w przyszlosci winna byc nadawana w wysokiej rozdzielczosci.

i o ile moge sie tu mylic, i rzeczywiscie na transponderach nie ma miejsca na takie marnotrawstwo, to braku kilku wersji jezykowych oraz braku dzwieku w dd5.1 podczas filmow i seriali na wiekszosci kanalow zrozumiec nie potrafie. na to na pewno jest miejsce. i teraz zamiast ogladac film w 16:9 z oryginalna sciezka dzwiekowa na 6 glosnikow, ogladam serial z lektorem i rozciagnietym 4:3

wszedzie dd5.1 i 16:9 - ok, moze sie czepiam za bardzo. moze to nadal tylko jest polska, ok. jednak normalizowanie mocy sygnalu dziekowego miedzy poszczegolnymi kanalami to raczej nawet w polsce powinno sie dac zrobic. takie jest moje zdanie.

niektorzy pewnie (i slusznie) haslo minionej konferencji - "cd-n" - uznaja za wlasciwe.
ja mimo to jednak uwazam, ze brzmiec ono powinno: "n-iedosyt"
i dalej pytam, na czym polega ta magia telewizji cyfrowej?

pozdrawiam,
jakub
  #9  
Stary 2007-05-30, 09:45
Kwieczor jest offline
junior
Rejestracja: 03 2007
Miasto: Mazowieckie
Postów: 21
Kwieczor ma wyłączona reputację
Domyślnie

Cytat:
napisał(a) joshrob Zobacz post
witam,

pozwole sobie kontynuowac ten watek, gdyz dzis wlasnie znow calosc przyszla mi na mysl.

... to braku kilku wersji jezykowych oraz braku dzwieku w dd5.1 podczas filmow i seriali na wiekszosci kanalow zrozumiec nie potrafie. na to na pewno jest miejsce. i teraz zamiast ogladac film w 16:9 z oryginalna sciezka dzwiekowa na 6 glosnikow, ogladam serial z lektorem i rozciagnietym 4:3

wszedzie dd5.1 i 16:9 - ok, moze sie czepiam za bardzo. moze to nadal tylko jest polska, ok. jednak normalizowanie mocy sygnalu dziekowego miedzy poszczegolnymi kanalami to raczej nawet w polsce powinno sie dac zrobic. takie jest moje zdanie.

niektorzy pewnie (i slusznie) haslo minionej konferencji - "cd-n" - uznaja za wlasciwe.
ja mimo to jednak uwazam, ze brzmiec ono powinno: "n-iedosyt"
i dalej pytam, na czym polega ta magia telewizji cyfrowej?

pozdrawiam,
jakub
No własnie - jak na razie to jedyne podmioty, które zauważyły, że format 4;3 to już raczej muzeum to agencje reklamowe - zdecydowana większość reklam dla TV jest kręcona w 16:19 i w DD5.1 - TV daje to w letter-box i ścina dźwięk do 2.0 albo LPCM.

To samo jest z jakością - nie wiem, jak z cyframi (nie mam narzędzi, żeby sprawdzić bitrate dla np. filmu w SuperKinie vs reklamach), ale porównajcie sobie jakość obrazu na reklamach i filmach w zwykłej analogowej - nie znajdziecie w spotach pixelozy ani tęczy ani innych zniekształceń tak powszechnych przy emisji filmów.

Ci goście już od dawna wiedzą, że jak się coś chce dobrze sprzedać - trzeba to ładnie opakować i zaprezentować - szkoda, że jak na razie to tylko oni...

Choc jakies światełko jest - po licznych skargach na jakosć oraz wejściu N na rynek - np C+ wprowadziął na stałe filmy w 16:9SD oraz zdecydowanie podniosła jakość (pewnie bitrate) na HBO - które jeszcze w grudniu nie nadawało się do oglądania !

N-ce jak na razie idzie nieźle z jakością kanałów SD (ci, co się łączą po HDMI mogą się nie zgodzić, ale po COmponent - widać różnicę dla TVN z N i TVN z C+)
cieszę się, że czasem udaje się coś wrzucić w DD5.1.
To, co mi bardzo przeszkadza i irytuje to niemiłosierne wprost cięcie filmów z kinowego 2,3:1 do 4:3, mimo, że mogliby spokojnie z N nadawać TVN już w panoramie - ale do tego trzeba by zdublować część studia, kolejne inwestycje a tu kwartał z dużymi stratami itp....
__________________
LG 44 tylna projekcja 1080i
Onkyo603
Pioneer DVD-R HDD
N + Cyfra +
i nadal mało ;)

Ostatnio edytowane przez Kwieczor : 2007-05-30 - 09:47
 

Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Włączony
EmotikonkiWłączony
[IMG] kod jest Włączony
Kod HTML jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:10.


Powered by vBulletin. Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
X ZAMKNIJ

Serwis ncplus.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies), czyli małych plików umieszczanych na komputerze użytkownika, podczas przeglądania stron www. Ciasteczka używane są do zapisywania informacji w celach reklamowych oraz funkcjonalnych (zapamiętywane są niektóre akcje użytkowników, jak np. zamknięcie okienka promocji wewnętrznej) - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. WIĘCEJ>