Forum platformy nc+ :: forum HD

Wróć   Forum platformy nc+ :: forum HD > nc+ > Archiwum > Archiwum n > n sprzęt i n usługi

n sprzęt i n usługi Archiwum

 
 
Narzędzia wątku
  #1  
Stary 2010-02-08, 22:38
ferkaluk jest offline
junior
Rejestracja: 02 2010
Postów: 17
ferkaluk is an unknown quantity at this point
Domyślnie Dekoder nie przechodzi do menu AKTYWACJA

Mam n-kę od początku jej istnienia, (biały dekoder), niestety dekoder się zepsuł i wymieniłem go w punkcie na nowy (biały)

po podłączeniu do zestawu antenowego dekoder pobiera w kółko listę kanałów, i nie wyświetla menu aktywacyjnego tylko menu: ustawienia anteny (poprzedni dekoder działał te parę lat i nie było problemu)

siła sygnału 90-100%
jakość sygnału 46-50%
BER 1.4E-2

i tak w kółko mogę pobierać listę kanałów a i tak dekoder jej nie pobiera.

Po próbie rozwiązania problemu (forum, podręcznik, n - linia) wymieniłem kabel antenowy, antenę i przetestowałem 3 różne konwertery, oczywiście dekoder był resetowany (menu,res,->) jak i przez wyłączenie prądu, odłączałem kabel anteny wyjmowałem kartę, restartowałem i tak 3 dni

zamówiłem fachowca by sprawdził czy aby na pewno mam wszystko dobrze ustawione i z serwisu przyjechał Pan, sprawdził, działa jest hot Bird, jest siła, jakość, Ber ok a dekoder ani drgnie.

wymieniłem w punkcie obsługi dekoder na nowy biały i dalej nic, dekoder nie pobiera listy kanałów

następnie wymieniłem w punkcie dekoder na nowy(biały) i jest to samo

oczywiście manewrowałem resetowałem osiągając parametry
siła sygnału 80-90%
jakość sygnału 66-74%
ale BER 6.4E-3 do 8.2E-3

więc za duży i pozostałem przy jakości 50% i BER 1.4E-2

Niestety nie wiem co zrobić dalej na infolini nie wiedzą jak mi pomóc, instalator też nie wie, punkt n-ki też.

Ma ktoś jakiś pomysł?
  #2  
Stary 2010-02-08, 22:44
Maly745 jest offline
junior
Rejestracja: 12 2009
Postów: 115
Maly745 is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Niech Ci u dealera podepną przeprowadzą aktywację i tylko w domu podłączysz i powinno być ok.
  #3  
Stary 2010-02-08, 23:04
ferkaluk jest offline
junior
Rejestracja: 02 2010
Postów: 17
ferkaluk is an unknown quantity at this point
Domyślnie

tak też zrobiłem 2 - krotnie lecz po podłączeniu nboxa w domu od razu jakość pokazywał na 0%, i nie dało się ominąć ekranu aktywacyjnego

dopiero jak zrobiłem reset (menu, res, ->) jakość wracała na 40-60%
antena ustawiona na hotbird na 100%

podaję jeszcze parametry nboxa:
wersja sprzętu: ITI-5800S
oprogramowanie: MHP v2812_6_5
wersja aplikacji: 7.0.2.1_41037

sprzęt: ADB 178.176:69
Oprogr. 4.7ca 17
Nr ser.: BSKA3 .......
  #4  
Stary 2010-02-09, 00:48
Awatar nOlsbit
nOlsbit jest offline
Senior
Rejestracja: 07 2007
Postów: 5 198
nOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond repute
Domyślnie

Witam.
Cytat:
napisał(a) ferkaluk Zobacz post
.
oczywiście manewrowałem resetowałem osiągając parametry
siła sygnału 80-90%
jakość sygnału 66-74%
ale BER 6.4E-3 do 8.2E-3

więc za duży i pozostałem przy jakości 50% i BER 1.4E-2
.
Przeczytaj FAQ związany z BER. W pytaniu [12] wartości BER są nawet bardzo podobne, więc ustaw zestaw antenowy na "BER 6.4E-3" (lub mniej), bo oznacza sygnał lepszej jakości.

Pozdrawiam.

nOlsbit
  #5  
Stary 2010-02-09, 01:04
Awatar nOlsbit
nOlsbit jest offline
Senior
Rejestracja: 07 2007
Postów: 5 198
nOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond repute
Domyślnie

Witam.
Cytat:
napisał(a) ferkaluk Zobacz post
.
w domu od razu jakość pokazywał na 0%, i nie dało się ominąć ekranu aktywacyjnego

dopiero jak zrobiłem reset
.
Jeśli w punkcie sprzedaży nbox aktywował się, a w domu pokazał "Jakość" 0%, to warto zając się zestawem antenowym. Zainstaluj inny konwerter i wyreguluj antenę (FAQ [12]).

Po resecie poprawa wyniku może może dotyczyć transpondera zapasowego, ale tam nie jest transmitowana lista kanałów.

Pozdrawiam.

nOlsbit
  #6  
Stary 2010-02-09, 08:17
ferkaluk jest offline
junior
Rejestracja: 02 2010
Postów: 17
ferkaluk is an unknown quantity at this point
Domyślnie

dziękuję nOlsbit,
w n pomoc techniczna powiedzieli mi że Ber ma być do 2.0E ale nic nie wspomniele czy -2 czy -3,

w tym momencie ustawiłem tak
siła 100%
jakość: 66%
BER 5.4E-3

antena jest ustawiona na pewno dobrze,
warszawa, kąt nachylenie 29,8 stopnia
łapie hotbirda (specjalnie wezwałem instalatora by to potwierdził).
konwerter oddalony, przekręcony około 5 stopni ( w instrukcji 6 stopni ale podziałka nie dokładna więc nie wiem)

to już 4 konwerter
naprawdę poniosłem już spore koszta wymieniłem antenę, konwertery i kabel + koszt fachowca polecanego z punktu n

używałem takich konwerterów:
-stary ALPS (na nim miałem wcześniej nkę i było ok)
-Nowy TITANIUM 0,1 db (smart)
-nowy sharp BS1R9EL120A (również z punktu n)
-i konwerter instalatora - inverto który obecnie jest w antenie

ja nie bardzo wiem co robić, znów kupić nowy konwerter?

Ostatnio edytowane przez ferkaluk : 2010-02-09 - 08:24
  #7  
Stary 2010-02-09, 09:57
Awatar netN
netN jest offline
Senior
Rejestracja: 08 2008
Miasto: Warszawa
Postów: 1 761
netN has a reputation beyond reputenetN has a reputation beyond reputenetN has a reputation beyond reputenetN has a reputation beyond reputenetN has a reputation beyond reputenetN has a reputation beyond reputenetN has a reputation beyond reputenetN has a reputation beyond reputenetN has a reputation beyond reputenetN has a reputation beyond reputenetN has a reputation beyond repute
Domyślnie

Nie wiem w czym problem ale może sygnał jest zakłócany przez jakieś zewnętrzne źródło np. siec WiFi.Jakiej wielkości masz antenę? Przy antenie 80cm sygnał jakość musi być na ~100%.
__________________
Pozdrawiam
  #8  
Stary 2010-02-09, 10:17
ferkaluk jest offline
junior
Rejestracja: 02 2010
Postów: 17
ferkaluk is an unknown quantity at this point
Domyślnie

antene mam 80cm
  #9  
Stary 2010-02-09, 10:23
Awatar nOlsbit
nOlsbit jest offline
Senior
Rejestracja: 07 2007
Postów: 5 198
nOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond repute
Domyślnie

Witam.
Cytat:
napisał(a) ferkaluk Zobacz post
.
w tym momencie ustawiłem tak
siła 100%
jakość: 66%
BER 5.4E-3
.
Dla tego dekodera (biały) na podstawie wyniku BER można ocenić , że sygnał antenowy jest dobrej jakości i normalnych warunkach dekoder powinien pobrać listę kanałów, a potem uruchomić odbiór programów (przyjmuję, że karta została aktywowana). Ponieważ był przeprowadzony reset lista kanałów mogła zostać wykasowana i nie ma pewności czy ten wynik dotyczy transpondera podstawowego (niewiele wiadomo na temat tego stanu dekodera). Podłącz nbox do instalacji antenowej, przy której dekoder pobierze listę kanałów, a potem podłącz do swojej anteny. Na Ekranie Aktywacyjnym zobaczysz parametry sygnału dla transpondera podstawowego (przy dobrym wyniku nbox uruchomi odbiór programów). Zwróć uwagę, że na wyświetlaczu będą wartości parametrów "Siła"."Jakość" z miernika sygnału. To pozwoli sprawdzić odbiór bez podłączenia telewizora, po przeniesieniu nbox blisko anteny i podłączeniu konwertera krótkim innym kablem koncentrycznym.

Nie można wykluczyć zakłóceń radiowych. Maszty antenowe telefonii komórkowej nie są instalowane w bezpośredniej bliskości mieszkań.

Pozdrawiam.

nOlsbit
  #10  
Stary 2010-02-09, 12:47
ferkaluk jest offline
junior
Rejestracja: 02 2010
Postów: 17
ferkaluk is an unknown quantity at this point
Domyślnie

ok jade do punktu po raz 3
 

Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Włączony
EmotikonkiWłączony
[IMG] kod jest Włączony
Kod HTML jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:18.


Powered by vBulletin. Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
X ZAMKNIJ

Serwis ncplus.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies), czyli małych plików umieszczanych na komputerze użytkownika, podczas przeglądania stron www. Ciasteczka używane są do zapisywania informacji w celach reklamowych oraz funkcjonalnych (zapamiętywane są niektóre akcje użytkowników, jak np. zamknięcie okienka promocji wewnętrznej) - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. WIĘCEJ>