Forum platformy nc+ :: forum HD

Wróć   Forum platformy nc+ :: forum HD > nc+ > Archiwum > Archiwum n > n sprzęt i n usługi

n sprzęt i n usługi Archiwum

 
 
Narzędzia wątku
  #1  
Stary 2012-10-07, 16:02
kozlos jest offline
junior
Rejestracja: 09 2012
Postów: 19
kozlos is an unknown quantity at this point
Domyślnie Multiroom - jak połączyc dwa dekodery bezprzewodowo

Witam

Obecnie korzystam z uslug z eNki. Mam turbodekoder polaczony z internetem poprzez router - bezprzewodowo. Zastosowalem Acces Point TP Link.

Teraz moje pytanie :

Jak polaczyc dodatkowy dekoder z dekoderem glownym (turbo) jesli obecnie turbodekoder polaczony jest jak opisalem wyzej (AP - klient do routera).

Czy dodatkowy dekoder wystarczy skonfigurowac jak ten pierwszy i powinien dzialac ? Czy dodatkowo trzeba jeszcze laczyc jakos te dwa AP ze soba ??

Prosze o wskazowki, porady, informacje, linki, ktore pomoga rozwiac moje watpliwosci przed zdecydowaniem sie na skorzystanie z uslugi multiroom

Dziekuje
  #2  
Stary 2012-10-07, 16:50
tomek1975 jest offline
Member
Rejestracja: 11 2011
Postów: 294
tomek1975 is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Witam, mam MR Standard obecnie mam jeden dekoder,i domówiłem drugi, mam teraz pytanie jak podłączyć ten drugi by działał,
obecnie jest to podłączone w następujący sposób ruter ze switchem ze switcha przewód internetowy do białego dekodera, i ze switcha do turbo dekodera, i działa, nie mam możliwości dopięcia do posiadanego switcha przewodu by podłączyć dodatkowy dekoder, ale chciałbym to podłączyć następująco, wypinając turbo od istniejącego połączenia i podłączyć switcha następnie z drugiego switcha podłączyć turbo i dodatkowy dekoder, i moje pytanie jest takie czy to będzie w ten sposób działało?
  #3  
Stary 2012-10-07, 17:03
Pilot jest offline
Senior
Rejestracja: 10 2010
Pilot ma wyłączona reputację
Domyślnie

Może informacje zawarte tutaj przydadzą się.

Pozdrawiam.
__________________
Pozdrawiam.
  #4  
Stary 2012-10-07, 17:51
kozlos jest offline
junior
Rejestracja: 09 2012
Postów: 19
kozlos is an unknown quantity at this point
Domyślnie

To wiem, juz skonfigurowalem (poprawnie) AP i glowny dekoder jest podlaczony do internetu

Zasada - wymogiem, dzialania multiroom jest polaczenie obu dekoderow, tak ?

Czy jak ten drugi podlacze do internetu (do routera) identycznie jak glowny, czy to pozwoli na wymiane tego pliku "autoryzacyjnego" miedzy dekoderami ??

CZy trzeba jeszcze jakos "dodatkowo" konfigurowac bezposrednie polaczenie miedzy dwoma Acces Pointami , czy wystarcza tylko polaczyc je w sieci - do routera.
  #5  
Stary 2012-10-07, 20:22
Awatar nOlsbit
nOlsbit jest offline
Senior
Rejestracja: 07 2007
Postów: 5 272
nOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond repute
Domyślnie

Witam.
Cytat:
napisał(a) kozlos Zobacz post
.
Czy jak ten drugi podlacze do internetu (do routera) identycznie jak glowny, czy to pozwoli na wymiane tego pliku "autoryzacyjnego" miedzy dekoderami ??
.
Ważny jest tryb w jakim urządzenie WiFi wspomagające dekoder łączy się z routerem. Przy korzystaniu z trybu WISP nawiązanie połączenia między dekoderami jest utrudnione (link) - mamy do czynienia z osobną podsiecią. Jeśli urządzenie WiFi podłączane do dekodera działa w trybie "AP Cilent" ( np. WNCE2001), to dekodery łączą się miedzy sobą za pośrednictwem routera (i działa autoryzacja).

Tylko w wyjątkowych przypadkach router blokuje komunikację między podłączanymi urządzeniami. Adresy IP, które uzyskały dekodery powinny różnić się tylko ostatnim członem (zależy od ustawień serwera DHCP w routerze).

Pozdrawiam.

nOlsbit
  #6  
Stary 2012-10-07, 22:42
kozlos jest offline
junior
Rejestracja: 09 2012
Postów: 19
kozlos is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Dziekuje za rzetelna odpowiedz.

Acces Point (przy turbodekoderze -glownym) dziala w trybie Klient, w takim samym trybie (ten sam AP) bedzie podlaczony z routerem dekoder "dodatkowy" - ten ze zwyklego multiroom (biały).

Czyli takie polaczenie obu dekoderow do routera (AP Client) powinno "automatycznie" umozliwic im komunikacje, tj przeslanie pliku autoryzacji ??
  #7  
Stary 2012-11-05, 16:47
kozlos jest offline
junior
Rejestracja: 09 2012
Postów: 19
kozlos is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Podbijam temat i prosze o odpowiedz.
  #8  
Stary 2012-11-05, 17:01
kozlos jest offline
junior
Rejestracja: 09 2012
Postów: 19
kozlos is an unknown quantity at this point
Domyślnie

i jeszcze jedno pytanie :

Czy dekodery wymieniajac sie plikiem autoryzacyjnym lacza sie bezposrednio ze soba, czy jest to przeprowadzana "za posrednictwem" routera?? tj. plik z glownego do routera , a nastepnie router do dekodera dodatkowego ??

Prosze o pomoc, gdyz chce zamowic w koncu usluge multiroom , ale musze miec pewnosc, ze bedzie u mnie bezproblemowo dzialalo. (bezprzewodowo)
  #9  
Stary 2012-11-05, 19:48
Awatar nOlsbit
nOlsbit jest offline
Senior
Rejestracja: 07 2007
Postów: 5 272
nOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond reputenOlsbit has a reputation beyond repute
Domyślnie

Witam.

Przy sieci jak na ilustracji w FAQ dekodery dodatkowe komunikują się z podstawowym z za pośrednictwem routera.

Pozdrawiam.

nOlsbit
  #10  
Stary 2012-11-07, 22:46
kozlos jest offline
junior
Rejestracja: 09 2012
Postów: 19
kozlos is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Witam

CZyli jak oba dekodery polacze za pomoca AP (klient) TP WA801ND do routera to multiroom powinien dzialac mi bez innych dodatkowych konfiguracji ?? Musze tylko podlaczyc oba dekodery (AP) do routera, tak ??

Dodatkowy dekoder bede mial jutro, drugi AP juz kupilem i mam nadzieje na bezproblemowa konfiguracje
 

Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Włączony
EmotikonkiWłączony
[IMG] kod jest Włączony
Kod HTML jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:46.


Powered by vBulletin. Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
X ZAMKNIJ

Serwis ncplus.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies), czyli małych plików umieszczanych na komputerze użytkownika, podczas przeglądania stron www. Ciasteczka używane są do zapisywania informacji w celach reklamowych oraz funkcjonalnych (zapamiętywane są niektóre akcje użytkowników, jak np. zamknięcie okienka promocji wewnętrznej) - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. WIĘCEJ>