Forum platformy nc+ :: forum HD

Forum platformy nc+ :: forum HD (https://forum.ncplus.pl/forum/index.php)
-   n sprzęt i n usługi (https://forum.ncplus.pl/forum/forumdisplay.php?f=314)
-   -   Jaką rozdzielczość ustawić w dekoderze Turbo? (https://forum.ncplus.pl/forum/showthread.php?t=64398)

nismo 2013-04-22 11:43

Jaką rozdzielczość ustawić w dekoderze Turbo?
 
Dzisiaj przeczytałem ciekawy wpis użytkownika fan HDTV odnośnie rozdzielczości w dekoderze.

Otóż podobno na niektórych kanałach lepiej ustawić rozdzielczość w dekoderze na 720p niż 1080i. Dotyczy to niemieckich kanałów. Natomiast jak sprawa wygląda na polskich kanałach HD? Lepiej 720p czy 1080i? W najnowszym dekoderze MediaBOX problem sam się rozwiązuje bo mamy możliwość ustawienia rozdzielczości 1080p.

Jak to jest z tymi rozdzielczościami?

dexu 2013-04-22 12:00

Cytat:

napisał(a) nismo (Post 714910)
Dzisiaj przeczytałem ciekawy wpis użytkownika fan HDTV odnośnie rozdzielczości w dekoderze.

Otóż podobno na niektórych kanałach lepiej ustawić rozdzielczość w dekoderze na 720p niż 1080i. Dotyczy to niemieckich kanałów. Natomiast jak sprawa wygląda na polskich kanałach HD? Lepiej 720p czy 1080i? W najnowszym dekoderze MediaBOX problem sam się rozwiązuje bo mamy możliwość ustawienia rozdzielczości 1080p.

Jak to jest z tymi rozdzielczościami?

Wszystko zależy od tego jaki masz TV, jeśli HD READY ustaw 720p jeśli full hd ustaw 1080i
Co do 1080p to żadna platforma nie nadaje w ten sposób.
Dekoder jest READY by w tym trybie odbierać sygnal, aczkolwiek w POLSCE i w NC+ jest to 1080i

nismo 2013-04-22 12:07

dexu, dzięki za odpowiedź. Telewizor mam Full HD. Jednak bardziej chodziło mi to, że na przykład program jest nadawany w rozdzielczości 720p a na dekoderze mam ustawione 1080i - w ten sposób tracę część przekazu. Tak przynajmniej zrozumiałem to co napisał fan HDTV.

dexu 2013-04-22 12:08

720p wydaje się ,,ładniejsze'' dla oka, przynajmniej dla mnie, gdy ustawie ten tryb w dekoderze.

Telewizor również FULL HD.

Potestuj, jak będzie Ci lepiej - tak zostaw :)

fan HDTV 2013-04-22 12:12

Cytat:

napisał(a) dexu (Post 714916)
Wszystko zależy od tego jaki masz TV, jeśli HD READY ustaw 720p

Kompletna bzdura. Ktoś tak parę lat temu wpisał w jakiejś instrukcji i co chwilę ktoś to powiela.

W Europie to, że telewizor jest HD Ready oznacza zazwyczaj, że jest opatrzony logo HD Ready. Takim:

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/i...o5ZDIrnAru1Hbm

Takie telewizory bardzo rzadko mają rozdzielczość 1280x720. Zazwyczaj mają matrycę 1366x768. Ustawiając wyjście nboxa w 720p dla kanału nadawanego w 1080i bezpowrotnie tracimy część rozdzielczości.

Co istotne logo HD Ready gwarantuje, że taki telewizor akceptuje sygnał w formacie 1080i/50. I ten właśnie format (1080i) pracy wyjścia HDMI i YPbPr należy ustawić do odbioru dowolnego z polskich kanałów HD by kanał ten był wyświetlany na telewizorze HD Ready z jak najlepszą jakością.

Jeśli natomiast oglądamy jakiś kanał nadawany w formacie 720p/50 (sporo niemieckojęzycznych kanałów HD na Astrze tak nadaje), to wyjście nboxa trzeba przestawić na 720p by nie tracić nic z jakości sygnału. Dotyczy to zarówno telewizorów HD Ready jak i Full HD.

Cytat:

Co do 1080p to żadna platforma nie nadaje w ten sposób.
Dekoder jest READY by w tym trybie odbierać sygnal, aczkolwiek w POLSCE i w NC+ jest to 1080i
Ustawiając wyjście mediaBOXa na 1080p nie musimy się martwić przełączając się pomiędzy kanałami nadawanymi w 1080i i 720p - w obu wypadkach nie stracimy nic na jakości.

slawek.u 2013-04-22 12:23

No to napisz jeszcze jak ustawić te 1080p...?... bo ja na Turbo nie mam takiej rozdzielczości...

fan HDTV 2013-04-22 12:30

Cytat:

napisał(a) slawek.u (Post 714927)
No to napisz jeszcze jak ustawić te 1080p...?... bo ja na Turbo nie mam takiej rozdzielczości...

*9 w mediaBOXie.

slawek.u 2013-04-22 12:38

No właśnie, a temat jest o Turbo i o to pytał autor wątku..

fan HDTV 2013-04-22 12:41

Cytat:

napisał(a) slawek.u (Post 714934)
No właśnie, a temat jest o Turbo i o to pytał autor wątku..

Nie zauważyłem by gdziekolwiek pytał jak ustawić wyjście HDMI na 1080p w turbodekoderze. Świetnie wie, że się nie da. A swoją drogą szkoda, że się nie da, bo procesor, na którym zrobiony jest ITI-5720SX, daje taką możliwość.

nismo 2013-04-22 14:00

Dziękuję za odpowiedzi.

Czyli rozumiem, że polskie kanały HD są nadawane w rozdzielczości 1080i? A może jednak 540p?


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:18.

Powered by vBulletin. Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.