Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

instalacja z wykorzystaniem MULTISWITCH

Zwiń
Ten wątek został przyklejony.
X
X
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #16
    napisał(a) wlodek.z. Zobacz post
    nc+ nadaje z satelity HOTBIRD i tak musimy ustawić.
    Mierzenie miernikiem linii do gniazdka mozna dokonac tylko gdy sa odpiete od multiswitcha,
    bo jak masz podpięte a mierzysz na wejsciu z konwertera, moze żle ci pokazywać i cię zmylić.
    podłącz tak jak wczesniej pisalem tą antene domową do multiswitcha i sprawdz sygnał płynacy do gniazdek
    czy ty podłaczales kabel do gniazdek w ścianie?, bo moze są gniazdka nie połączone z kablem.
    Jak byś miał dobrze ustawiona antene to dekoder sygnalizuje o pobieraniu listy i oprogramowania bieżące, ale to niema nic z ustawieniem, czy na dekoderach box tez niemasz sygnalu z anteny.\?
    Pytałem o to, czy koncentryki zaprawione i wkręcone do konwentera (4 kable) i odkręcone od wejść multiswitcha na mierniku otwarcia/zamknięcia obwodu powinny pokazywać otwarty czy zamknięty obwód?? Dziwne jest to, że 1 koncentryk pokazuje zamnięty obwód, pozostałe 3 na mierniku nie pokazują nic (brak zamkniętego obwodu) - dziwne??

    Sprawdzę antenę naziemną i podłączę ją na krótko (z pominięciem gniazd końcowych) do 1 wyjścia multiswitcha.

    Gniazda końcowe RTV w ścianach są zaprawione przeze mnie i jest przesył od gniazdek w ścianie do kabli przy multiswitchu (oczywiście sprawdzałem przy wykręceniu kabli z wyjść multiswitcha) - miernik pokazuje zamknięty obwód.

    ps. instalator zrobił robotę tak jak się z nim umawiałem, tj tylko ustawienie anteny i zaprawienie kabli 4 szt i wkręcenie do konwentera. Reszta była przeze mnie opisana i miało to sprawnie i szybko się podłączyć do multiswitcha i dalej do dekodera...
    Ostatni raz edytowany przez bkroy; 2013-11-16, 19:53.

    Komentarz


    • #17
      napisał(a) bkroy Zobacz post
      Pytałem o to, czy koncentryki zaprawione i wkręcone do konwentera (4 kable) i odkręcone od wejść multiswitcha powinny na mierniku otwarcia/zamknięcia obwodu powinny pokazywać otwarty czy zamknięty obwód?? Dziwne jest to, że 1 koncentryk pokazuje zamnięty obwód, pozostałe 3 na mierniku nie pokazują nic (brak zamkniętego obwodu) - dziwne??

      Sprawdzę antenę naziemną i podłączę ją na krótko (z pominięciem gniazd końcowych) do 1 wyjścia multiswitcha.

      Gniazda końcowe RTV w ścianach są zaprawione przeze mnie i jest przesył od gniazdek w ścianie do kabli przy multiswitchu (oczywiście sprawdzałem przy wykręceniu kabli z wyjść multiswitcha).

      ps. instalator zrobił robotę tak jak się umawiałem, tj tylko ustawienie anteny i zparawienie kabli 4 szt do konwentera. Reszta była przeze mnie opisana i miało to sprawnie i szybko się podłączyć do multiswitcha i dalej do dekodera...
      Powtarzam jeszcze raz !, że pomiar przyrządem Univeralnym, mierzącym oporność czyli tzw obwód zamknięty może cię zmylić, gdyż pomiaru dokonujesz na wyjściach, a musisz pamiętać, że wewnątrz znajdują się rózne elemety, które odpowiednio łączą, i np. badając jedno wyjście /przewód srodkowy +masa/może być zamknięte, takie badanie ma efekty jak znamy parametry fabryczne,
      jakie maja sygnały pozostałe dekodery z tej anteny.
      antena w pionie powinna byc pochylona ok 27-29 stopni
      a konwerter patrzac na talerz ok 5 stopni w prawo, czyli kable leżą z ukosa.
      pytam ponownie, jak wielki masz ten talerz?
      Sat Finder nie jest miernikiem, służy on tylko do znalezienia sygnału satelitarnego. Wskazuje on mocniejszy/słabszy lub całkowity brak sygnału). Aby coś zmierzyć używa się jakiejś jednostki, np. dB.
      Jaka jest jednostka na Sat Finderze - żadna.
      Jeżeli nie dysponujesz miernikiem to podłącz tuner do jendego z wyjść na multiswichu i sprawdź jaki jest sygnał korzystając z funkcji tunera.
      Przed tym jednak podłącz wszystkie przewody na odcinku konwerter - multiswitch.
      Nie podpinaj czasami tunera bezpośrednio do konwertera, gdyż możesz go przypadkiem uszkodzić.
      W przypadku gdybyś wpiął się do wyjścia na konwerterze V/L (pol. pionowa 14 Volt) i wybrał program nadawany na częstotliwości H/L (pol. pozioma 18 Volt) tuner poda wyższe napięcie niż powinno być przesłane.

      Możesz się podpiąć tunerem bezpośrednio do konwertera, jeżeli wiesz jaki program masz wybrany w danej chwili, tj. z jakiego zakresu pasma (H/L, H/H, V/L, V/H). Jeżeli wiesz jaki masz wybrany program to wtedy możesz się podpiąc tunerem pod odpowiednie wyjście.
      Lecz trzeba być przy tym świadom co sie robi.
      W powyższy sposób można ustawić zgrubie antenę, potem podłączyć pozostałe przewody i dostroić ja precyzyjnie (na zasadzie brat na dole i krzyczy lepiej .... gorzej).
      Ostatni raz edytowany przez wlodek.z.; 2013-11-16, 20:06.

      Komentarz


      • #18
        napisał(a) bkroy Zobacz post
        Antene wczoraj ustawial instalator, ktory na swoim mierniku pokazal mi moc sygnalu 90% i na tym wspolpraca sie zakonczyla (reszte wg opisanych kabli itd mialem podlaczyc sam).
        Podłącz dekoder do wyjścia konwertera oznaczonego "L/H". W menu dekodera wyłącz obsługę drugiego wejścia antenowego. Powinien się uruchomić (przy okazji pobrać nowe oprogramowanie), chociaż nie będzie dostępu do wszystkich kanałów (oczywiście o ile antena jest OK). W ten sposób sprawdzisz pracę instalatora - bliższy opis tutaj: #2. Potrzebujesz tylko złączki ->obrazek.
        ps. przy oknie wyboru konfiguracji dekodera NC+ co ma wybrać: bez DISeqC, DISEqC (i jeszcze 2 inne opcje)??
        W tej instalacji (bez dodatkowej możliwości odbioru z satelity Astra 19,2E) należy wybrać opcję "bez DISEqC".

        Pozdrawiam.

        nOlsbit

        Komentarz


        • #19
          napisał(a) nOlsbit Zobacz post
          Podłącz dekoder do wyjścia konwertera oznaczonego "L/H". W menu dekodera wyłącz obsługę drugiego wejścia antenowego. Powinien się uruchomić (przy okazji pobrać nowe oprogramowanie), chociaż nie będzie dostępu do wszystkich kanałów (oczywiście o ile antena jest OK). W ten sposób sprawdzisz pracę instalatora - bliższy opis tutaj: #2. Potrzebujesz tylko złączki ->obrazek.

          W tej instalacji (bez dodatkowej możliwości odbioru z satelity Astra 19,2E) należy wybrać opcję "bez DISEqC".

          Pozdrawiam.

          nOlsbit
          cyt ....
          Potrzebujesz tylko złączki ->obrazek. nie wyświetla się obrazek.

          Komentarz


          • #20
            [QUOTE=bkroy;744174]Pytałem o to, czy koncentryki zaprawione i wkręcone do konwentera (4 kable) i odkręcone od wejść multiswitcha na mierniku otwarcia/zamknięcia obwodu powinny pokazywać otwarty czy zamknięty obwód?? Dziwne jest to, że 1 koncentryk pokazuje zamnięty obwód, pozostałe 3 na mierniku nie pokazują nic (brak zamkniętego obwodu) - dziwne??

            Temat rozwiązany.
            Jak pisałem wyżej, 1 z 4 koncentryków z konwentera do wejść multiswitcha był zwarty, tj. pokazywał zamknięcie obwodu na omomierzu.
            Stąd multiswitch nie puszczał napięcia dalej na układ, żeby nie robić zakłóceń.

            Po ponownym sprawdzeniu złączki F przy konwenterze multiswitch puścił sygnał. Siła sygnału 98%, jakość sygnału 81% - pobrano aktualizacje, kanały się pokazały na głównym dekoderze.
            Jutro mam nadzieję łatwiej pójdzie z multiroomem...

            Dzięki za info i zainteresowanie tematem.

            Komentarz


            • #21
              [QUOTE=bkroy;744530]
              napisał(a) bkroy Zobacz post
              Pytałem o to, czy koncentryki zaprawione i wkręcone do konwentera (4 kable) i odkręcone od wejść multiswitcha na mierniku otwarcia/zamknięcia obwodu powinny pokazywać otwarty czy zamknięty obwód?? Dziwne jest to, że 1 koncentryk pokazuje zamnięty obwód, pozostałe 3 na mierniku nie pokazują nic (brak zamkniętego obwodu) - dziwne??

              Temat rozwiązany.
              Jak pisałem wyżej, 1 z 4 koncentryków z konwentera do wejść multiswitcha był zwarty, tj. pokazywał zamknięcie obwodu na omomierzu.
              Stąd multiswitch nie puszczał napięcia dalej na układ, żeby nie robić zakłóceń.

              Po ponownym sprawdzeniu złączki F przy konwenterze multiswitch puścił sygnał. Siła sygnału 98%, jakość sygnału 81% - pobrano aktualizacje, kanały się pokazały na głównym dekoderze.
              Jutro mam nadzieję łatwiej pójdzie z multiroomem...

              Dzięki za info i zainteresowanie tematem.
              GRATULACJE i powodzenia dalszej misji z kabelkami.

              Komentarz


              • #22
                Multiswitch, a podłączenie 2 anten do dekodera

                Witam.

                Koledzy i koleżanki, mam Multiswitcha, do niego podłączony konwerter Quad. Od multiswitcha mam kabel antenowy do

                pokoju 1 - jest tam dekoder z nagrywarką
                pokoju 2 - jest tam dekoder multiroom

                Teraz chciałbym podłączyć drugi przewód antenowy do dekodera z nagrywarką w pokoju 1 - czy mogę podłączyć się do gniazdka antenowego w pokoju 1, gdzie już jest podłączony dekoder z nagrywarką? Obstawiam, że nie, bo próbowałem, ale niestety 2 antena pokazuje wtedy 0% siły, a 47% jakości i jak włączam nagrywanie, to oglądanie nienagrywanego kanału jest możliwe tylko na niektórych kanałach... tzn. niektóre tylko działają...

                Mam do Was pytanie- czy ja coś robię źle (podłączenie, ustawienie opcji), czy po prostu nie da się tego w ten sposób zrobić i muszę puścić dodatkowy kabel antenowy z multiswitch'a do pokoju 1...? Z góry dzięki za porady.
                Ostatni raz edytowany przez Bojar; 2014-06-02, 18:09.

                Komentarz


                • #23
                  Właśnie jestem na etapie planowania instalacji w budowanym domu i tez chciałbym wiedzieć: czy od multiswitcha do gniazdka antenowego, do którego później podłączony jest turbo ida dwa kable czy jeden? A jeśli chce jeszcze do tv podłączyć antenę telewizji naziemnej to, od multiswitcha do gniazdka ida trzy kable?
                  PINOL
                  --
                  CLRA TURBO & wifibox

                  Komentarz


                  • #24
                    Mam podobny problem.
                    Mam instalację z jedną anteną i 2-ma poczwórnymi LNB, następnie Multiswitch z 4 wyjściami. Funkcjonuje bez problemów z innymi dekoderami satelitarnymi i z moim starym dekoderem TV na kartę. Po podłączeniu nowych dekoderów nc+ nie mam sygnału, Wybrałem instalację z jednym kablem. DiSEqC jest włączone i Astra na LNB1 a Hotbird na LNB2 (tak jak w TV na kartę), Wskaźnik sygnału skacze miedzy 3% do ponad 50% ale większość czasu jest na 3%. Dodatkowych nastawień nie ma więc nie mam pomysłu co dalej. Może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał.

                    Rozwiązanie: nc+ dekoder ma fabryczne ustawienie dla DiSEqC A=HotBird B=Astra a u mnie było odwrotnie. Inne dekodery można ustawić dowolnie.
                    Ostatni raz edytowany przez tadekp; 2015-03-19, 18:41.

                    Komentarz


                    • #25
                      Kable od anteny idą do multiswitch'a, do multiswich'a musisz też doprowadzić sygnał TV . Dobrym rozwiązaniem są multiswitche unicable, możemy podłączyć kilka urządzeń przy wykorzystaniu jednego kabla.

                      Komentarz


                      • #26
                        Witam od pewnego czasu mam pewien problem. Zacznę od początku mam multiswitch-a antenę 90. Miałem problem z anteną a konkretnie z samą tzw. miską była skoszona i naciągałem ją drutem aby był sygnał jakikolwiek. Miałem wtedy siłę na dekoderze 70 % a jakość od 40 do 50% z tym że 50 % to niebo czyste. Zmieniłem samą miskę na prostą nic nie rozkręcałem i nie zmieniałem kabelków itp itd jakość na kanałach typu tvp1 tvn w granicach 70/75% natomiast problem dotyczy HBO jakość 0% na HBO2 50% TNT i któryś z Discovery również 0%, próbowałem już wszystkiego cały czas zero na jakości! Proszę o porady i pomoc. Dodam że przychodził do mnie kolega z miernikiem i zbaraniał ponieważ na mierniku mówi, że jest wszystko ok. Posiadam przy czaszy konwerter z 4 wyjściami specjalny do switcha. Z góry dziękuję za porady, podpowiedzi itp.

                        Komentarz


                        • #27
                          Witam

                          Przeprowadziłem się do nowego mieszkania. Budynek, w którym mieszkam ma satelitę. Antena na kilka mieszkań. Po drodze do mieszkań multiswitch. Problem jest u mnie taki, że nie mam części programów. Nie działa Polsat, TVP2, AXN, Superstacja i kilka innych. Pojawia się komunikat o braku sygnału. Zwykły tuner podpięty pod instalację na częstotliwościach tych stacji pokazuje i siłę i jakość, na mediaboxie widać tylko siłę, jakości zero. Dodam, że dekoder sprawdzony w punkcie nc+, tam wszystko OK, więc wada dekodera odpada. Podczas podłączania kabla do dekodera jakść na ułamek sekundy wskakuje, po czym znika, zanim pojawi się obraz. Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak?

                          Komentarz

                          Pracuję...
                          X
                          nc+