Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Problemy z kanałami TVN

Zwiń
X
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Ulf82
    założył(a) wątek Problemy z kanałami TVN

    Problemy z kanałami TVN

    Dzień dobry wszystkim.
    Ostatnio bez wyraźnego problemu pojawiły się u nas problemy z kanałami TVN. Wyczytałem w innym poście o tym temacie, że to wina ustawienia anteny. Pozwolę sobie z tym nie zgodzić. Uważam temat za nie zamknięty. Nie chodzi o ustawienie anteny. Antenę ustawiał nam profesjonalny monter. Z anteny sygnał idzie do dwóch osobnych mieszkań. "U góry" wszystkie kanały i TVN działają bez zarzutu. Problem jest tylko na dole. Siła u góry to 85%, jakość 66%. Dla porównania Polsat, z którym nigdy nie było problemów ma "u góry" siłę 78% a jakość 66%. "Na dole" mamy inny dekoder (multiroom). Poziom sygnału na kanałach TVN "na dole" to 81% a jakość 90%. Pozostałe kanały to poziom sygnału ponad 80% a jakość w okolicach 91% (wyjątkiem jest np. BBC Brit, ale tam zawsze jest mniej a działa bez zarzutu). Więc to nie antena! Proszę o poradę.

  • kap
    replied
    Odkopię temat, bo właśnie mnie to spotkało: trochę wiatrów i z początkiem roku zniknęły TVNy...
    Antena ustawienie OK (bez zmian). Jedynie ciężki ZEZ wyprostował konwerter od Hotbirda (stary Inverto Quattro), co poprawiło odbiór na wszystkich kanałach, ale spowodowało brak jakości na 11,508GHz;V. No to ustawiam konwerter na ten transponder. Najlepszy odbiór przy skręceniu 20° - ale wtedy zero odbioru na TVP Sport (10,834 GHz;V) oraz sieczka na AXNach i Ceebepies (12,264GHz;V, 12,475GHz;H). 10,834 GHz;V toleruje skręt max 5°... I ustaw tu idealnie antenę na TVNy...

    Leave a comment:


  • DD5JI
    replied
    Witaj jezeli jest antena dobrze ustawiony (wychodze z tego zalozenia ) to problemu nalezy szukac po stronie odbiorczej.Jak juz sam stwierdzilem czulosc odbiornikow satelitarnych jest rozna.Czesto jeden odbiornik pokazuje sile sygnalu 80% a jakosc 50-60% natomiast inny odbierajac ten sam program pokazuje sile sygnalu 90% a jakosc 75% oczywiscie przy tych samych parametrach odbioru sloneczny dzien i bezchmurne niebo.Czesto tez wystepuje roznica w sile i jakosci nadawania na poszczegolnych transponderach na tym samym satelicie.Jest to uwarunkowane moca nadawcza poszczegolnych transponderow w satelicie ,jak rowniez precyzja nadawania z ziemi w kierunku satelity.Jak widac jest to dosc zlozony problem i nalezalo by wiele aspektow wziac pod uwage.Pozdrawiam DD5JI

    Leave a comment:


  • Aleksandra_nc+
    replied
    gregx podaj proszę wartość jakości na kanałach z którymi nie ma problemu. Wymień proszę również kanały na których jakość spada do 40%.

    Leave a comment:


  • gregx
    replied
    Od około tygodnia (ostatni tydzień sierpnia) mam ten sam problem z kanałami z paczki N. Jakość spada poniżej 40% - podczas gdy siła sygnału jest 80+. Na innych kanałach HD jest wszystko w porządku. Z początku obwiniałem burzową pogodę, ale dziś jest bezchmurnie a TVN'y gubią sygnał. Antenę i instalację mam nieruszaną (lokalizacja Katowice) - ręczna próba wyginania anteny by sprawdzić czy się nie przestawiła nic nie daje (przy instalacji tak mi pomagało ja ustawić).

    Stawiam więc na jakiś problem po stronie nadawcy ? Może spowodowany roszadami z dodawaniem programów Polsat Sport Premium?
    Ostatni raz edytowany przez gregx; 2018-09-03, 15:57.

    Leave a comment:


  • Ulf82
    replied
    Przedwczesna radość. Przez pierwsze 5 minut było ok, potem znowu zaczęło się to co było, czyli zakłócenia na kanałach TVN. Czyli coś w instalacji. Ale dziwne, że tak nagle i bez wyraźnego powodu.

    Leave a comment:


  • Ulf82
    replied
    Zamieniłem dekodery i wszystko dobrze działa. Może ktoś mi to wyjaśni? Jeszcze wczoraj (jak codziennie od kilku miesięcy), kanały TVN na dekoderze Wifibox+ (na dole) miały zakłócenia. Na górze, na dekoderze WiFi premiumbox + cały czas było ok. Zamieniłem same dekodery. Instalacja, antena, sieć zostały nieruszone. I po zmianie na górze i na dole wszystkie kanały działają bez problemu.

    Leave a comment:


  • Ulf82
    replied
    Odnośnie internetu odpowiadałem na pytanie innej osoby. Też mam tą świadomość, że to nie będzie miało znaczenia. Ale padło pytanie to odpowiadam.

    Leave a comment:


  • therektor
    replied
    Nie rozumiemy się, mówiłem tylko podłączyć dekodery na zamianę. Nie chodziło mi o żaden internet, który z sygnałem sat nie ma w ogóle związku.

    Leave a comment:


  • Ulf82
    replied
    Połączenie internetowe to około 10-30Mbit/s (stacjonarne LTE na popularnym modemie Huawei). Ale to też nie było zmieniane. Kiedyś przy tej samej instalacji i internecie wszystko było ok.
    Ostatni raz edytowany przez Ulf82; 2018-08-01, 15:02.

    Leave a comment:


  • Ulf82
    replied
    Zamienię dekodery jak znajdę chwilę i napiszę jaki efekt.

    Leave a comment:


  • Ulf82
    replied
    Problemu z instalacją nie powinno być, bo nie była zmieniana. Są takie same kable, tak samo prowadzone, tak samo zarobione a problem pojawił się sam. Dekoder główny to WiFi premiumbox+ (góra) a dodatkowy Wifibox+ (dół).

    Leave a comment:


  • therektor
    replied
    Dekodery może zamienić miejscami to okaże problem z cały czas tym samym podłączeniem. To że antena może być ustawiona bardzo dobrze nie znaczy że pozostała całość instalacji jest w porządku.

    Leave a comment:


  • Aleksandra_nc+
    replied
    Ulf82, jakie masz dekodery w multiroom? Jakie jest połączenie, ethernet, wifi, swich, router?

    Leave a comment:

Pracuję...
X
nc+