Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Liczba wyszukanych kanałów: zero (siła sygnału i jakość okej)

Zwiń
Ten wątek został przyklejony.
X
X
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Liczba wyszukanych kanałów: zero (siła sygnału i jakość okej)

    Dzień dobry,

    Mam dziwny problem z dekoderem. Wszystko działało dotąd bez kłopotu (wyjąwszy ostatnio zgłaszane przeze mnie kłopoty z uprawnieniami ale przesłałem uprawnienia z ICA i wróciło do normy) po czym dwa dni temu włączam dekoder i nie mogę odpalić żadnego kanału bo wszędzie info: sprawdź instalację satelity hotbird. Przywróciłem na wszelki wypadek ustawienia fabryczne dekodera - i to chyba nie był dobry pomysł bo się zaczęło. Urządzenie zaczęło pokazywać bardzo dobre parametry sygnału (siła - 70, jakość - 60-70) a mimo to nie wyszukuje żadnego kanału. Nie mogę zrobić żadnego ruchu, dekoder nie znajduje żadnego kanału więc cały czas jestem na ekranie "Pierwsza instalacja". Proszę o pomoc albo chociaż o sugestię co może być przyczyną. Jak wspominam - dekoder działał, bez problemu, aż tu ostatnio kazał sprawdzać ustawienia odbioru sygnału i od tego momentu były problemuy. Dziękuję za pomoc.

  • #2
    @ferrisferris,
    sugeruję sprawdzenie dekodera podłączając go do innej instalacji antenowej. Możesz to zrobić u znajomego lub w jednym z naszych punktów. Wykaz punktów znajduje się na stronie http://ncplus.pl/oferta/jak-kupic. Zajmujące się serwisem są oznaczone jako Punkt serwisowy lub Centrum nc+.

    Komentarz


    • #3
      Bardzo dziękuję, pozostaje wycieczka do punktu nc+.

      Komentarz


      • #4
        Nie ma za co Pozdrawiam
        Ostatni raz edytowany przez Monika_nc+; 2015-10-19, 09:31.

        Komentarz


        • #5
          Nie sugeruj się wartościami podanymi przez dekoder - są to tylko wartości orientacyjnie. Nic nie zastąpi dobrego miernika przy ustawieniu anteny. Twoja przypadłość to na 90% błąd w instalacji antenowej.

          Komentarz


          • #6
            Dzięki, ostatecznie zacząłem ruszać anteną więc pewnie na tym etapie jest ona już źle ustawiona ALE pierwotnie dekoder przestał działac i zaczął zachowywać się tak jak w opisie bez żadnej ingerencji z mojej strony. Stąd moje podejrzenie, że coś jednak jest nie tak.

            Komentarz


            • #7
              Witam.

              Tego typu przypadek był opisany na forum, ale dotyczył sytuacji pierwszego uruchomienia połączonego z instalacją anteny satelitarnej:

              https://forum.ncplus.pl/forum/showthread.php?t=73082

              Dekodery, dla których transponderem podstawowym jest 10719V nie mogą określić czy odbierany sygnał pochodzi rzeczywiście z satelity Hot Bird czy z satelity Eutesat 7E. Z tego drugiego oczywiście nie pobiorą listy kanałów. Antenę należy wtedy skierować 6 stopni na wschód.

              Pozdrawiam.

              nOlsbit

              Komentarz


              • #8
                Dzięki za informacje. U mnie to też w pewnym sensie jest pierwsze uruchomienie bo przywróciłem ustawienia fabryczne mając nadzieję że to coś zmieni... Więc być może to co mówisz miałoby zastosowanie do mojego przypadku.

                Komentarz

                Pracuję...
                X
                nc+