Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

T-Mobile + Windows 7

Zwiń
X
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • T-Mobile + Windows 7

    Witam,

    wczoraj bawiłem się podłączeniem turbodekodera do internetu za posrednictwem laptopa z windows 7 i internetu GSM z T-Mobile (modem USB). Niby miało być wszystko łatwo, a jednak nie było. Rekorder podłączyłem kablem do kompa, w ustawieniach sieci udostępniłem połączenie internetowe dla sieci domowej. Włączyłem internet w kompie. Na rekorderze wszedłem w ustawienia automatyczne sieci: Rekorder połączył się z komputerem, pojawiła się druga plansza że jest sprawdzane połączenie z internetem i.... i nic. Po paru minutach pojawił się komunikat:
    BRAK INTERNETU
    Sieć została skonfigurowana, ale nie udało się nawiązać połączenia z internetem.
    Jeśli jest to wystarczające (np.sieć została skonfigurowana w celu uruchomienia usługi Multiroom Standard HD) wciśnij TAK, aby zachować ustawienia.
    Jeśli dekoder powinien łączyć się z Internetem wciśnij NIE aby poprawić ustawienia.

    Resetowałem, wsadzałem, wyjmowałem i dalej nic.

    W końcu pomogło następujące postępowanie.

    1. W kompie rozłączyłem połączenie z internetem, wyjąłem kabel sieciowy,
    2. Wsadziłem kabel sieciowy,
    3. Wszedłem w ustawienia sieci w rekorderze,
    4. Włączyłem automatyczne konfigurowanie sieci,
    5. Gdy rekorder rozpocząl testowanie połączenia z internetem, na kompie włączyłem internet (polecenie połącz dla programu obsługującego modem USB), - 6. No i wkońcu pojawiła się zielona plansza informująca o podłączeniu do internetu - nie wiem, DLACZEGO TAK tylko się łączy, a nie chce, gdy przed konfiguracją komp jest już połączony z internetem?

    Niestety, gdy przerwałem połączenie z internetem z poziomu laptopa, całą powyższą procedurę musiałem przechodzić jeszce raz żeby internet działał w rekorderze - Pytanie- DLACZEGO TAK? (sprawdzałem w rekorderze, że po ponowym połączeniu z komupterem i prawidłowym skonfuigurowaniu internetu IP było takie samo). To samo gdy wyjąłem kabel sieciowy i potem go z powrotem włożyłem - internetu już nie było w boxe...

    Jest na to jakieś logiczne wytłumaczenie?
    "Moje rozumowanie było bez skazy" (Król Julian)
Pracuję...
X
nc+