PDA

Zobacz pełną wersję : Multi room


grzko
2013-05-01, 07:51
Byc moze gdzie ten problem jest opisany, ale jakos nie moge znalezc.
Dostalem niedawno media box i dwa biale dekodery 5800S. Czarny jest podlaczony do Liveboxa bo mam w domu neostrade. Siec wifi dziala na innych sprzetach z tego Liveboxa. tera do uruchomienia bialych dekoderow nc+ dokupilem TPlink TL-WR702N, podlaczylem, ale nic nie dziala, dekodery nie lacza sie z siecia. nie wiem co mam zrobic zeby sie polaczyly. bede wdzieczny za pomoc bo telefonowanie do nc+do ok 30 - 40 min .

danielqs
2013-05-01, 09:41
Byc moze gdzie ten problem jest opisany, ale jakos nie moge znalezc.
Dostalem niedawno media box i dwa biale dekodery 5800S. Czarny jest podlaczony do Liveboxa bo mam w domu neostrade. Siec wifi dziala na innych sprzetach z tego Liveboxa. tera do uruchomienia bialych dekoderow nc+ dokupilem TPlink TL-WR702N, podlaczylem, ale nic nie dziala, dekodery nie lacza sie z siecia. nie wiem co mam zrobic zeby sie polaczyly. bede wdzieczny za pomoc bo telefonowanie do nc+do ok 30 - 40 min .

Skoro nie lacza sie z siecia, to tymbardziej multiroom dzialal nie bedzie. Najpierw musisz odpowiednio skonfigurowac oba routery zeby dzialaly w trybie client i polaczyly sie z Twoja domowa siecia wifi. Jak to zrobic krok po kroku masz opisane w instrukcji ktora dostales razem z routerem, wiec nie powinna to byc trudna rzecz.

grzko
2013-05-03, 07:49
Skoro nie lacza sie z siecia, to tymbardziej multiroom dzialal nie bedzie. Najpierw musisz odpowiednio skonfigurowac oba routery zeby dzialaly w trybie client i polaczyly sie z Twoja domowa siecia wifi. Jak to zrobic krok po kroku masz opisane w instrukcji ktora dostales razem z routerem, wiec nie powinna to byc trudna rzecz.

Jestem "lajkonikiem" w tych sprawach. Mam TP LINKa podłączyć do komputera i wtedy skonfigurować? W domu mam sieć "neostrada ..." a na TP LINKach sieć ma inne nazwy.

macunaima
2013-05-03, 09:00
na wi-fi to raczej nie będzie działać przynajmniej na livebox, może na jakimś lepszym routerze np z n i dualbandem
livebox ma bardzo słabą prędkość nie przekracza 20Mb/s po wi-fi

M4rKo
2013-05-03, 09:55
Byc moze gdzie ten problem jest opisany, ale jakos nie moge znalezc.
Dostalem niedawno media box i dwa biale dekodery 5800S. Czarny jest podlaczony do Liveboxa bo mam w domu neostrade. Siec wifi dziala na innych sprzetach z tego Liveboxa. tera do uruchomienia bialych dekoderow nc+ dokupilem TPlink TL-WR702N, podlaczylem, ale nic nie dziala, dekodery nie lacza sie z siecia. nie wiem co mam zrobic zeby sie polaczyly. bede wdzieczny za pomoc bo telefonowanie do nc+do ok 30 - 40 min .


Dekodery muszą być podłączone w jednej sieci lokalnej LAN (grupie adresowej)

grzko
2013-05-03, 10:14
Dekodery muszą być podłączone w jednej sieci lokalnej LAN (grupie adresowej)

A co to jest ta sieć lokalna - to jest ta moja "neostarda..."???

danielqs
2013-05-03, 10:20
Sorry ale chyba sam sobie z tym nie poradzisz, proponuje wezwac kogos kto sie choc troche zna na informatyce :)

M4rKo
2013-05-03, 10:24
A co to jest ta sieć lokalna - to jest ta moja "neostarda..."???

Twoja sieć lokalna to sieć oparta na adresie tworzonym przez Liveboxa ( jak się nie mylę 192.168.1.1) odczytasz go logując się przez przeglądarkę. W tych samych grupach adresowych powinien dziać TP Link.

grzko
2013-05-03, 11:28
no tak, 192.168.1.1 to livebox. A tego TP Linka to gdzie mam podłączyć kablem ethernetowym?

M4rKo
2013-05-03, 11:42
no tak, 192.168.1.1 to livebox. A tego TP Linka to gdzie mam podłączyć kablem ethernetowym?

Do konfiguracji komputer pod wejście np. nr 1. W instrukcji lub na obudowie wyszukaj jakiego adresu używa TP Link.

nOlsbit
2013-05-03, 12:18
Witam.na wi-fi to raczej nie będzie działać przynajmniej na livebox, może na jakimś lepszym routerze np z n i dualbandem
livebox ma bardzo słabą prędkość nie przekracza 20Mb/s po wi-fi
W tym przypadku chodzi o Multiroom Standard HD. Świadczą o tym dwa dekodery ITI-5800S. Przepustowość sieci nie ma tu znaczenia, bo dekodery łącza się co klika godzin i wymieniają znikome ilości danych.

Pozdrawiam.

nOlsbit (http://forum.ncplus.pl/forum/search.php?do=finduser&u=6329)

radoskur
2013-05-06, 13:44
Byc moze gdzie ten problem jest opisany, ale jakos nie moge znalezc.
Dostalem niedawno media box i dwa biale dekodery 5800S. Czarny jest podlaczony do Liveboxa bo mam w domu neostrade. Siec wifi dziala na innych sprzetach z tego Liveboxa. tera do uruchomienia bialych dekoderow nc+ dokupilem TPlink TL-WR702N, podlaczylem, ale nic nie dziala, dekodery nie lacza sie z siecia. nie wiem co mam zrobic zeby sie polaczyly. bede wdzieczny za pomoc bo telefonowanie do nc+do ok 30 - 40 min .


Generalnie TL-WR702N najlepiej współpracuje z routerami ADSL TP-Linka - choćby z najtańszym TD-W8951ND (cena około 100zł). Na 100% nie działają z Liveboxami 1.0 (tymi starymi co wyglądają jak "książka") z nowym Liveboxem nie miałem okazji tego testować. Oczywiście TL-WR702N musisz odpowiednio skonfigurować na kompie:

1. Podłączasz TL-WR702N pod kompa i weź na sztywno ustaw adres IP na karcie sieciowej kompa na 192.168.0.253, maska 255.255.255.0, brame i dnsy zostaw puste i wciśnij OK
2. Potem w przeglądarce wpisujesz 192.168.0.254, zgłosi Ci się ekran logowania TL-WR702N login admin hasło admin
3. Dajesz na Quick Setup - tam musisz wybrać tryb pracy CLIENT (ostatnia pozycja)
4. Na następnej stronie dajesz SURVEY i odnajdujesz swoją sieć Wi-Fi, klikasz connect a potem hasło oraz kodowane (najczęściej WPA2). Dajesz SAVE i Reboot i tyle.
5. Prosze pamiętać, żeby WYŁACZYĆ DHCP ponieważ TL-WR702N ma sobie pobrać adres IP z głównego routera żeby nie stworzył drugiej podsieci a tym samym nie będzie widział się z czarnym dekoderem.

Tym sposobem skonfigurował już około 50 takich urządzeń u klientów i działa im to bez zarzutu.

Tylko pamiętać należy że TL-WR702N nie współpracuje z pewną ilością routerów innych marek. Najlepiej wymienić router głowny (ADSL czy też "do kablówki") na router TP-Linka i wtedy mamy 100% pewnoówść że to zadziała.

Warto też wszelkie urządzenia (router czy też TL-WR702N) zupgreadować do najnowszej wersji firmware bo czasem się zdarza że softy w urządzeniach mogę się nie dogadać a w nowszych wersjach softu zostało to naprawione przez producenta.

Tak jak wyżej też nOlsbit napisał MR Standard nie potrzebuje dużej przepustowości. Karty moga być od siebie oddalone nawet spokojnie o 30 metrów i pracować z prędkością 1mbps to i tak zadziała. Biały dekoder pinguje do czarnego - jak otrzyma odpowiedź to biały dalej już "czyta" ze swojej karty ;)