PDA

Zobacz pełną wersję : Brak kilku istotnych kanałów


Kamllos
2012-06-30, 12:29
Mam taki oto problem. Posiadam ofertę Multiroom Standard HD i na "Dekoderze HD" brakuje mi kilku ważnych programów. Niestety nie sprawdziłem wszystkiego i nie wiem czy to kilka czy kilkanaście kanałów. Ale do rzeczy, na głównym dekoderze, tj. "Turbodekoderze HD" mam wszystkie kanały. Dekodery są połączone scrossowanym kablem ethernet, więc tu wszystko jest ok. Sygnał z anteny też mam bardzo dobry, ale niestety na niektórych kanałach m.in MTV Rocks, Animal Planet HD, AXN Sci-FI itd. nie mam w ogóle sygnału, tzn. pokazuje się komunikat "Brak sygnału", sprawdź czy antena została właściwie podłączona, a od razu mówię, że wszystko ustawiali mi spece od N-ki. Jak to jest, że na jednym telewizorze jest wszystko a na drugim brakuje kilku kanałów? Nie ukrywam, że jest to uciążliwe, da się z tym coś zrobić?

niebond
2012-06-30, 13:40
delikatnie dokonuj skrętu konwertera w obejmie aż uzyskasz sygnał na tych brakujących kanałach (kanały są nadawane z transpondera TP SA który jest jednym z najsłabszych na Hotbirdzie)

Paweł_nc+
2012-06-30, 16:39
Oba dekodery podłączone są do tej samej anteny?

Jeśli tak sprawdź jaka jest jakość sygnału na czarnym boxie np. na kanale AXN Sci-fi. Wejdź w menu przyciskiem SETUP, następnie wybierz zakładkę Miernik sygnału (znajdziesz ją w Diagnostyce - na dole ekranu będzie się wyświetlać biała kartka z czerwonym plusem).

Kamllos
2012-06-30, 17:14
Tzn. ja mam tak ustawioną antenę, że ciężko będzie teraz dosięgnąć konwertera, musiałbym ją przyciągnąć w całości do siebie, bo widzę tylko jej plecy, więc ustawienie jej z powrotem na tym samym miejscu może być kłopotliwe. Ustawiali mi ją fachowcy z N-ki i nie chcę niczego sknocić. Co do dekoderów, owszem mam dwa podłączone do talerza, ale konwerter ma 2 osobne wyjścia. Na głównym dekoderze są wszystkie kanały, a na tym zwykłym HD brakuje kilku.

m_81
2012-06-30, 17:30
Kamllos !!!

sprawdź jaka jest jakość sygnału na czarnym boxie np. na kanale AXN Sci-fi. Wejdź w menu przyciskiem SETUP, następnie wybierz zakładkę Miernik sygnału (znajdziesz ją w Diagnostyce - na dole ekranu będzie się wyświetlać biała kartka z czerwonym plusem).

Kamllos
2012-06-30, 17:41
Wszedłem w miernik sygnału na czarnym dekoderze i jakość sygnału zmienia się z 58% na 60-62%. Jest pomarańczowy (ruchomy) pasek, z kolei siła jest 100%. I mimo tych 58-60% kanał AXN Sci-Fi na czarnym dekoderze działa normalnie. Co robić?

Paweł_nc+
2012-06-30, 17:52
Spróbuj na chwilę dekoder biały podpiąć pod kabel, który podciągnięty jest do dekodera czarnego i sprawdź czy te kanały będą działać.

awrezyser
2012-07-27, 23:24
witam,ja w poniedzialek zamowilem n przysza dzisiaj kurierme,no i d razu stwierdzilem ze jest cos nie tak,wczesniej mialem cyfre i myslalem tak jak znajomy mi mowil zeby ni zmieniac ustawienia anteny ze w n bedzie tak samo,a tu nie,ale ok ustawilem antene,sila 90%jakosc sygnalu wacha sie 70-80% i po tym wyskoczylo mi ze dekoder nie zostal poprawnie skonfigurowany ale zresetowalem i programy wskoczyly,ale polowy nie ma,pisze kanal niedostepny poszerz swoja oferte,i w liscie programow nie ma tych ktore mialy byc w pakiecie,mialo byc 7 programow muzycznych jest 5 w tym mtv-program niedostepny,mtv rock nie ma i vhr1 tez nie,nie mowiac o programach dla dzieci nie ma wszystkich a te ktore sa oczywiscie wyskakuje komunikat program niedostepny,we wszytskich programach sportowych i przyrodniczych program jest niedostepny,czy to jest wina ze dopiero od dzisiaj ja mam czy jest jakas inna przyczyna?kiedy wlazlem do menu pisze ze termin autryzacji 31.07.2012 czy po tej dacie beda wszystkie programy nawet te ktorych nie mam teraz w dekoderze a mam w pakiecie?

EDIT: juz doszedlem sam,to jednak ustawienie anteny,pomimo tego ze jakosc byla dobra nie bylo programow,dopracowalem antene i jest ok