PDA

Zobacz pełną wersję : problem z konwerterem? losowy brak sygnału ant2


kaosone
2012-05-28, 19:57
witam!
posiadam dekoder CLRA oraz konwerter inverto black pro-twin monoblock oraz instalację podłączoną 2ma kablami.
tydzień temu zamontowałem fabrycznie nowy konwerter jak wyżej i...
wszystko było ok przez kilka dni-jakość 100% na obu wejsciach ant, ale ostatnio pojawia mi się napis "brak sygnału ant2" wchodząc w ustawienia na ant 1 miernik pokazuje hotbird jakość 100%, a na ant2 jakość hot bird skacze dosłownie co sekundę 100% za sekundę 0% kolejna sekunda 80% za chwilę ponownie 0%, problem pojawia się zazwyczaj w ciepłe bezchmurne dni z częstotliwością 2-3 razy na tydzień i trwa kilka godzin dziennie. po zamianie wejsc antenowych problem pojawil sie na ant 1 tzn po prostu zaczal mi znikać obraz.
jakieś pomysły?

M4rKo
2012-05-28, 20:08
Możesz sprawdzić konwerter podłączając inny tuner. Nie zaszkodzi też sprawdzić stanu połączeń wtyków F. Jeśli kupiłeś nowy konwerter z pewnością jest on na gwarancji.

enemas
2012-07-14, 15:22
Od pewnego czasu zauważyłem, że sygnał na wejściu ANT 2 pojawia się i znika co parę sekund. Nie jest to raczej wina konwertera ani kabla, bo po zamianie przewodów dalej znika ANT2 a ANT1 bez zarzutu na obu kablach. Obserwuje to tylko po wejściu w menu miernik sygnału. W menu antena obie anteny pokazują poprawny sygnał. Czy ktoś miał już kiedyś podobne objawy? Co może by przyczyna? Głowica w tunerze? Dlaczego takie anomalie widac tylko w menu: miernik sygnału?
nie było by to może dla mnie takie dokuczliwe gdyby nie fakt, że gdy z różnych przyczyn rozłączy mi się multiroom, przy próbie połączenia z czarnym dekoderem biały zatrzymuje sie na 60% i stwierdza zbyt niski poziom sygnału na czarnym. (biały w multiroom bez własnej anteny). Czekam na jakieś pomysły, sugestie.
pozdrawiam.

Paweł_nc+
2012-07-14, 17:18
Spróbuj przywrócić dekoder do ustawień domyślnych z odłączonymi kablami antenowymi czyli:

Odkręcasz kable antenowe, następnie naciskasz EPG+RES+strzałka w dół (na panelu dekodera)

Naciskamy EPG, trzymając EPG dociskamy RES, trzymając EPG+RES dociskamy strzałkę w dół i trzymamy przez kilka sekund do momentu, aż na wyświetlaczu dekodera pojawi się napis testing.

Po pojawieniu się ekranu ustawienia anteny, podkręcasz kable. Daj znać czy pomogło.

enemas
2012-07-14, 18:28
Czy taka operacja nie usunie mi nagrań z listy i czy nie bede po niej musiał na nowo pobierac oprogramowania do multiroomu??

Paweł_nc+
2012-07-14, 18:38
Nagrań nie usunię, natomiast po uruchomieniu dekoder wyświetli komunikat o dostępności oprogramowania multiroom i trzeba będzie je ponownie pobrać.

bono
2012-07-17, 09:29
u mnie tez ten problem sie pojawia i nie jest to na 100 % wina konwertera.
Wymienilem u siebie ostatnio konwerter monoblok twin inverto na monoblok quad inverto i na tym drugim tez pojawia sie od czasu do czasu "brak sygnału ant2"
Jak wejde w ustawienie anteny i to sygnal powraca. Trzeba tylko zmienic ustawienia bez diseqc > Diseq > bez diseqc i sygnal powraca.
Robilem reset dekodera ale problem i tak sie pojawia. Nasililo sie to zwlaszcza po ostatniej aktualizacji.

pk286
2012-08-03, 14:58
Mam podobny problem.
Co dziwne zdarza się brak sygnału na tvp2 hd, a tvp1 hd działa - a przecież idą z tego samego transpondera.

Również wydaje mi się iż problem pojawił się po którejś z ostatnich aktualizacji oprogramowania.

Paweł_nc+
2012-08-03, 15:10
Kanały TVP1 HD i TVP2 HD nadawana są z różnych transponderów.

uzyszkodnik
2012-08-03, 16:07
TVP1 HD kest z tp. n, TVP2 HD z tp. cp.

voytec
2012-08-03, 18:27
Mam ten sam problem .. Brak sygnału na wejsciu ANT2... wchodzę w ustawienia anteny
i po chwili wraca do normy wszystko.
:zly:
Pojawia sie od kiedy mam turbodekoder i po zmianie konwertera na Golden Interstar GI 204S platinuim X nic sie nie zmieniło.
Zamieniałem kable i dalej to samo<:/>

Dodam tylko ze sygnał mam 100%,jakość 85% BER 0.0E0.

Aha .. i pojawia sie przeważnie na HBO lub na TVP2 HD a czasem na wielu innych ...

kaosone
2012-10-07, 13:54
Mam ten sam problem .. Brak sygnału na wejsciu ANT2... wchodzę w ustawienia anteny
i po chwili wraca do normy wszystko.
:zly:
Pojawia sie od kiedy mam turbodekoder i po zmianie konwertera na Golden Interstar GI 204S platinuim X nic sie nie zmieniło.
Zamieniałem kable i dalej to samo<:/>

Dodam tylko ze sygnał mam 100%,jakość 85% BER 0.0E0.

Aha .. i pojawia sie przeważnie na HBO lub na TVP2 HD a czasem na wielu innych ...


Witam ponownie! nie wiem czy przypadkiem nie jest to jakiś problem z softem w dekoderach CLRA, gdyż wczoraj przypadkowo rozmawiając ze znajomymi ktorzy mają multiroom i zestaw konwerter quad kupiony w punkcie nki(sharp) mają ten sam problem! i to zazwyczaj nad ranem przy ładnej pogodzie-np ogladając kanały FTA pojawia im się w rogu okienko z napisem brak "sygnału ant2" jakieś to dziwne, że wielu osobom mającym rozne konwertery ale jedną wspolna cechę (dekoder CLRA) pojawiły się problemy z ant2 w tym samym czasie. może niech N przedstawiciele zgłoszą to dalej...

mleczus1
2012-12-07, 20:15
Mam CLRA. Dwie anteny inverto quad. Bylo ok przez kilka miesiecy. A ostatnio zaczął wariować-szatkownica itd. Znikający sygnal na antenie nr 2.... wkurzający czerwony komunikat. Dziś odlaczyłem jedną antenę. Na tej co została mam siłę na 80% a jakość na 100%.... więc dlaczego mam nadal szatkownice na ekranie i przerywa obraz i dzwięk?? masakra, zaraz wyjdzie na to że trzeba miec 100% tu i tu :((( acha na BER skacza cyferki ... jakieś 9.9e-4.... 4.4e-4 itd o co tu chodzi??

kaosone
2012-12-13, 09:22
Mam CLRA. Dwie anteny inverto quad. Bylo ok przez kilka miesiecy. A ostatnio zaczął wariować-szatkownica itd. Znikający sygnal na antenie nr 2.... wkurzający czerwony komunikat. Dziś odlaczyłem jedną antenę. Na tej co została mam siłę na 80% a jakość na 100%.... więc dlaczego mam nadal szatkownice na ekranie i przerywa obraz i dzwięk?? masakra, zaraz wyjdzie na to że trzeba miec 100% tu i tu :((( acha na BER skacza cyferki ... jakieś 9.9e-4.... 4.4e-4 itd o co tu chodzi??

u mnie mimo niesprzyjających, zimowych warunków problem sam ustąpił-od min 1,5 miesiąca spokoj. wiec moze rzeczywiscie na satelicie cos gmerali wtedy...

voytec
2012-12-19, 22:26
u mnie mimo niesprzyjających, zimowych warunków problem sam ustąpił-od min 1,5 miesiąca spokoj. wiec moze rzeczywiscie na satelicie cos gmerali wtedy...
u mnie tez tak było :co: