PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zainstalować routher netgear WNCE2001


marcopolo
2012-01-17, 18:35
Zakupiłem routher NETGEAR WNCE2001 i nie wiem jak go uruchomić aby moja n-ka odbierała internet.Bardzo proszę o kilka porad.

PawSie
2012-01-17, 18:55
Trzeba go połączyć z routerem, który podpięty jest do internetu.
Instrukcji nie dołączyli?

M4rKo
2012-01-17, 18:56
Zakupiłem routher NETGEAR WNCE2001 i nie wiem jak go uruchomić aby moja n-ka odbierała internet.Bardzo proszę o kilka porad.

Ten NETGAR działa w oparciu o sieć wifi i takowa jest potrzebna. O ile dobrze pamiętam to konfiguracja odbywa się poprzez naciśnięcie jednego przycisku. Jeśłi wystąpią problemy należy zalogować się do urządzenia.

Tu na dole strony masz odnośnik do instrukcji.pdf -> http://www.staci.pl/n/?47,netgear-ethernet-to-wirless-adapter-%28wnce2001%29

marcopolo
2012-01-18, 11:17
właśnie nie potrafię połączyć go z routerem tp-link MR 3420

Therion7777
2012-01-18, 12:01
WNCE2001 to nie jest router.
A poza tym w dokumentacji wszystko jest ładnie opisane.

marcopolo
2012-01-18, 12:29
gdyby tak było to nie prosiłbym o pomoc na forum.

parek64
2012-01-18, 13:21
Może mi się uda coś pomóc. Konfigurowałem go do routera bez WPS.
Netgear-a należy podłączyć do kompa kabelkiem sieciowym i zasilanie przez port USB. W komputerze otworzyć przeglądarkę internetową, następnie nacisnąć przycisk na netgearze WPS i odświeżyć przeglądarkę. Po chwili przeglądarka połączy się z Netgearem. A dalej to już wybrać kraj itp, wyświetli się lista dostępnych sieci bezprzewodowych i wybrać swoją łącznie z typem zabezpieczeń w jakiej się nasza pracuje. Po około dwóch minutach netgear powinien połączyć się z siecią. Wszystkie kontrolki świecą na zielono. Odłączyć i podłączyć urządzenie do dekodera N łącznie z zasilaniem przez USB dekodera. Po chwili netgear powinien połączyć się z siecią. Zazwyczaj chwilę to trwa. W dekoderze ustawić połączenie sieciowe i po robocie :)

marcopolo
2012-01-18, 13:47
Może mi się uda coś pomóc. Konfigurowałem go do routera bez WPS.
Netgear-a należy podłączyć do kompa kabelkiem sieciowym i zasilanie przez port USB. W komputerze otworzyć przeglądarkę internetową, następnie nacisnąć przycisk na netgearze WPS i odświeżyć przeglądarkę. Po chwili przeglądarka połączy się z Netgearem. A dalej to już wybrać kraj itp, wyświetli się lista dostępnych sieci bezprzewodowych i wybrać swoją łącznie z typem zabezpieczeń w jakiej się nasza pracuje. Po około dwóch minutach netgear powinien połączyć się z siecią. Wszystkie kontrolki świecą na zielono. Odłączyć i podłączyć urządzenie do dekodera N łącznie z zasilaniem przez USB dekodera. Po chwili netgear powinien połączyć się z siecią. Zazwyczaj chwilę to trwa. W dekoderze ustawić połączenie sieciowe i po robocie :)
Dzięki serdeczne - już działa !!!

rczkkb
2012-01-18, 21:20
super a jak w dekorzedrze ustawic polaczenie sieciowe?

M4rKo
2012-01-18, 21:24
super a jak w dekorzedrze ustawic polaczenie sieciowe?

W TURBO: SETUP-> INSTALACJA -> Ustawienia sieci

pawel222227
2012-01-23, 08:38
A czy próbował ktoś podłączyć przez inny acces point ???

npl.blip.pl
2012-01-23, 08:54
ROUTHER - pomysłowość ludzka nie zna granic!!!

Domingo
2012-01-23, 10:07
Witam,

Czy dysponuje moze ktos instrukcja podlaczenia D-Link DAP-1160 do N-Boxa? Ta instrukcja byla zamieszczona na stronie internetowej n. Nie moge jej ostatnio znalesc. Zostala usunieta? Prosilbym o wskazanie miejsca lub linku w ktorym sie znajduje- byla w formie dokumentu PDF.

Pozdrawiam
Domingo

byru06
2012-01-26, 16:15
Mam stary livebox i ten adapter, gdy podłącze go i włączę przeglądarkę
wszystko idzie normalne(wybieram kraj itd), gdy dojedzie do 80% jest napisane ze nie może sie połączyć z siecia. O co chodzi? Napiszce mi jak to skonfigurować.

Therion7777
2012-01-26, 16:27
Czy dysponuje moze ktos instrukcja podlaczenia D-Link DAP-1160 do N-Boxa?

Może to Ci pomoże:
http://goo.gl/LCZH3 i http://goo.gl/F7pkY

aragz
2012-02-14, 17:50
Również takiego opisu nie było w mojej instrukcji, a przez przycisk WPS nie było efektów, Po instalacji w komputerze Netgear wykrył router i instalacja przebiegła prawidłowo jednak po podłączeniu do nboxa dalej to samo, niby wyświetla komunikat intalacja przebiegła prawidłowo ale przy oróbie włącznie YT czy radia komunikat o braku łączności

nOlsbit
2012-02-14, 18:54
Witam.Zakupiłem routher NETGEAR WNCE2001 i nie wiem jak go uruchomić aby moja n-ka odbierała internet.Bardzo proszę o kilka porad.
N-ka przygotowała szczegółowy poradnik --> link (http://n.pl/fileadmin/pdf/Opis_WNCE2001_v1.2_25.01.pdf).

Pozdrawiam.

nOlsbit (http://nhdtv.pl/forum/search.php?do=finduser&u=6329)

Chomeini
2012-03-01, 11:52
Wykonałem chyba wszystkie możliwe zalecenia i nadal nie może się mój n-box połączyć z internetem. Po skonfigurowaniu z routerem na kompie wszytko śmiga, natomiast po podłączeniu do n-box-a na Netgearze dioda wifi stała żółta (więc połączenie nawiązane i moc sygnału dobra), ale ani wykrywanie automatyczne ani ręczne nie przynosi efektu połączenia z internetem. W ustawieniach ręcznych (w/g poradnika z n-ki) rozumiem że ustawienia maski, bramy i dns-ów pozostają takie same jak na komputerze tylko kwestia wbicia się w IP (kombinacja ostatnich 3 cyfr) - czy może się mylę. Proszę o pomoc.

npl.blip.pl
2012-03-01, 12:34
Dokładnie! Tylko adres IP inny niźli na komputrze.

stefanms
2012-03-06, 21:55
Posiadam takie urządzonko i niestety brak połączenia pomiędzy LIVEBOX 2 a tym urządzonkiem . Nie widzą sie nawzajem . Poszedłem do kolegi , który ma rutera i podłączenie nastąpiło w ciągu kilku sekund . Dlaczego nie współpracuje z LIVEBOX ? Proszę o poradę . Wszystkie ustawienia są prawidłowe . Pozdrawiam .

Therion7777
2012-03-07, 09:49
Ponoć problem leży po stronie Liveboxa 2. Googluj.

kiler156
2012-03-15, 12:21
witam,
ja mam problem z połączeniem WNCE2001 z NetiaSpot. Początek ok, wszystko idzie zgodnie z instrukcją do momentu wpisania klucza i próby połączenia. Wszystko niby się łączy, podaje mi dane odnośnie sieci ale brak jest połączenia z netem. Wyskakuje tylko na lapku info że jakiś konflikt adresu IP występuje. Automatycznie zmienia się adres IP laptopa na jakiś dziwny i nie da się więcej połączyć z ustawieniami WNCE. Muszę go kilka razy resetować żeby znowu nadał odpowiedni adres IP i się połączył. Miał ktoś może podobny problem ?

bandzior314
2012-03-15, 15:37
witam,
ja mam problem z połączeniem WNCE2001 z NetiaSpot. Początek ok, wszystko idzie zgodnie z instrukcją do momentu wpisania klucza i próby połączenia. Wszystko niby się łączy, podaje mi dane odnośnie sieci ale brak jest połączenia z netem. Wyskakuje tylko na lapku info że jakiś konflikt adresu IP występuje. Automatycznie zmienia się adres IP laptopa na jakiś dziwny i nie da się więcej połączyć z ustawieniami WNCE. Muszę go kilka razy resetować żeby znowu nadał odpowiedni adres IP i się połączył. Miał ktoś może podobny problem ?

A próbowałeś konfiguracji ręcznej w dekoderach? c przepisujesz adresy ip i mac i dns z ustawień sieci , pamiętaj tylko o innym ostanim członie ip i wyszukujesz

ferdek112
2012-03-16, 23:20
ja również mam problem z wnce , router linksys wrt50gl sieć nie szyfrowana (nie mam sąsiadów blisko i smart wizard ją wykrywa ale nie łączy boz poziomu dekodera aplikacje internetowe nie działają , wszystko ustawiane przez dhcp.
Co mogę jeszcze zrobić ?

o dokładnie taki mam napis na końcu konfiguracji" Connection was not established to the selected network. Please move wnce closer to the selected network router. when ready , click try again"

Monika_nc+
2012-03-17, 16:31
Polecam przejrzeć sobie jeszcze ten wątek: http://nhdtv.pl/forum/showthread.php?t=27479&page=11&highlight=adapter
Może tam znajdziesz jeszcze jakąś dodatkową podpowiedź.

ferdek112
2012-03-17, 18:35
Już działa, ale trochę godzin mnie to kosztowało.

Monika_nc+
2012-03-17, 18:51
Jeżeli możesz podzielić się swoją opinią i podpowiedziami co zrobiłeś by zadziałało, chętnie zapewne zapoznamy się z Twoją konfiguracją.

ferdek112
2012-03-20, 16:03
Wszystko pięknie tyle że było sporo różnych ustawień i nie wiem które tak naprawdę pomogło.
Na pewno w ustawieniach coś zmieniałem i uruchomiłem router ponownie ale dokładnie to nie pamiętam :D nie będę nic na razie ruszał bo działa ale szczerze mówiąc to z tp linkiem TL-WA501G miałem mniej problemów i ruszyło wszystko w 5 minut.
Konfiguracja : Router Linksys 54gl , wnce , tl-wa501g wszystkie 3 po wifi , sieć bez zabezpieczeń , dhcp włączone

miedziak79
2012-05-30, 14:57
witam, a jak mam wi-fi domowy zabezpieczony hasłem,to jak wprowadzić to hasło do adapter by adapter połączył się z siecią?

uzyszkodnik
2012-06-08, 11:34
No, po podłączeniu wybierasz sieć Wifi z której Adapterem ma korzystać i wpisujesz hasełko

aragz
2013-04-22, 18:33
czy mógłby ktoś zrobić reupload poniższego pliku lub zarzucić w skrócie jak szybko zainstalować Netgear pod n

"...fileadmin/pdf/ Opis_WNCE2001_v1.2_25.01.pdf "

nOlsbit
2013-04-23, 00:35
Witam.

Plik z opisem WNCE2001 można pobrać z działu Download (http://forum.ncplus.pl/forum/showthread.php?t=11636) forum.

Pozdrawiam.

nOlsbit (http://forum.ncplus.pl/forum/search.php?do=finduser&u=6329)

Oldboy
2013-07-16, 15:17
Podłączając stałym laczem poprzez NETGEAR nbox podaje komunikat ze brak łącza internetowego, TV i kino domowe widzi a nbox nie, co jest grane, ręcznie nie mogę bo nie znam adresu i innych pierduł! co to za technika ze internetu nbox nie widzi

Paweł_nc+
2013-07-17, 07:02
W jakich kolorach świecą się diody na adapterze?

Oldboy
2013-07-17, 13:00
W jakich kolorach świecą się diody na adapterze?

zielony, jak wcześniej pisałem TV lącze widzi , kino domowe widzi a nbox nie

nOlsbit
2013-07-17, 13:06
Witam.

Większość dekoderów po nieudanym teście połączenia internetowego powala na odczytanie informacji diagnostycznych dotyczących sieci. Sposób odczytu zależny od typu dekodera (jaki to dekoder?).

Pozdrawiam.

nOlsbit (http://forum.ncplus.pl/forum/search.php?do=finduser&u=6329)

Oldboy
2013-07-17, 13:19
Witam.

Większość dekoderów po nieudanym teście połączenia internetowego powala na odczytanie informacji diagnostycznych dotyczących sieci. Sposób odczytu zależny od typu dekodera (jaki to dekoder?).

Pozdrawiam.

nOlsbit (http://forum.ncplus.pl/forum/search.php?do=finduser&u=6329)

czarny nbox500 CLRA 149380584991F

nOlsbit
2013-07-17, 14:33
Informacje diagnostyczne o sieci znajdują się w menu ustawie (SETUP) w zakładce Diagnostyka na ekranie Sieć. Proszę podać wyświetlone adresy (bez MAC).

Problemy wynikają często z adresów DNS przekazywanych prze router (dekoder nie gromadzi własnych danych o DNS), które nie pozwalają na określenie IP hostów, z którymi łączy się dekoder podczas przeprowadzanie testów. Pomaga wtedy wpisanie konfiguracji ręcznej na wzór tej z diagnostyki. Adres IP dekodera wybieramy z końca zakresu podsieci i wpisujemy adresy sprawdzonych DNS (np. DNS2: 8.8.8.8). Zmiany w routerze są bardziej skomplikowane.

Pozdrawiam.

nOlsbit (http://forum.ncplus.pl/forum/search.php?do=finduser&u=6329)